ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα εμβόλια είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, καθώς χάρη σε αυτά έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί πλήθος σοβαρών ασθενειών που κόστισαν εκατομμύρια ζωές στο παρελθόν. Σήμερα με τους εμβολιασμούς αποτρέπονται κάθε χρόνο έως και 3 εκατομμύρια θάνατοι από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη και η ιλαρά. Συνολικά υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη τουλάχιστον 20 απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια “εκπαιδεύουν και προετοιμάζουν” τις φυσικές άμυνες του σώματος, το λεγόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια που το απειλούν. Ένας εμβολιασμένος οργανισμός ο οποίος εκτίθεται σε αυτά τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, είναι άμεσα έτοιμος να τα καταστρέψει αποτρέποντας την εκδήλωση της ασθένειας.

Αυτή τη στιγμή, επιστήμονες και ερευνητές εργάζονται με πρωτοφανή προσήλωση και ταχύτητα για να καταστήσουν την COVID-19 μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί από εμβόλια. Αυτήν την στιγμή είναι υπό ανάπτυξη τουλάχιστον 100 υποψήφια εμβόλια COVID-19, πολλά από τα οποία βρίσκονται ήδη στη φάση δοκιμής σε ανθρώπους.

ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ,

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΌΓΩΝ