H σελίδα covid19.gov.gr

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών πήρε εγκαίρως αυστηρα προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορισει την εξάπλωση του ιού στην ελλαδική  επικράτεια.

Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται:

 • ο περιορισμός της διάδοσης του CoVID-19,
 • η ενίσχυση του συστήματος υγείας και
 • η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.

Από την πλατφόρμα αυτή μπορείτε να πληροφορηθείτε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα λαμβάνονται μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος:

 1. Όλα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid19 στη χώρα μας.
 2. Ενέργειες που αφορούν την Παιδεία. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και απομακρυσμένη διδασκαλία.
 3. Οτιδήποτε αφορά τη σχέση του κράτους με τους πολίτες: Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Υπουργείο Εσωτερικών, κ.α.
 4. Όλες οι δράσεις που λαμβάνονται και αφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τους Έλληνες του εξωτερικού, τους επαναπατρισμούς, τις πτήσεις, και τα αεροδρόμια.
 5. Όλες οι ενέργειες πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ψηφιακές δραστηριότητες για παιδιά που βρίσκονται σε καραντίνα. Προτάσεις για ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών.

Συχνές ερωτήσεις

Προληπτικά μέτρα

Ναι ισχύει. Ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ήταν σαφής: ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με τις ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες καθώς αποδείχθηκε ότι σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, μένουμε σπίτι για διασφαλιστεί ότι όλοι μας θα γιορτάσουμε υγιείς με τους δικούς μας την επόμενη Ανάσταση. Φέτος δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες. Αλλωστε και η Διαρκής Ιερα Συνοδος της Ελλάδας κατανοώντας απολύτως την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας να διαφυλάξει την δημόσια υγεία αποφάσισε να τελεστούν λειτουργίες μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς.

Επιπλέον προτρέπει όλους  μας να παραμείνουμε  στο σπίτι μας και να τηρούμε απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασυρόμαστε από εκείνους που υποδεικνύουν να παρακούσουμε τις αυστηρές -αλλά απαραίτητες -οδηγίες των αρχών.

Θα θυμίσουμε πάλι τι είπε ο ο καθηγητής Τσιόδρας, επικαλούμενος και την εμπειρία άλλων χωρών.  “Όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία». Κατά συνέπεια, δεν χαλαρώνουμε. Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας χώρων συνάθροισης του κοινού ισχύει και την περίοδο του Πάσχα. Τέτοιοι χώροι είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διασκέδασης , τα εστιατόρια και τα Catering, χώροι παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κλπ.),κομμωτήρια, κουρεία, οι οργανωμένες  παραλίες (δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές ) τα πάρκα ψυχαγωγίας ( λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κ.λπ.),οι  ιδιωτικές επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά. Και πολλοί άλλοι χώροι , οι οποίοι που αναφέρονται εξαντλητικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 21268/28.03.2020 ΦΕΚ 956/Β/28-3-2020

Καταρχάς , υπενθυμίζουμε  ότι ισχύει έως τις 21/4/ 2020 ο προσωρινός περιορισμός των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης που αποφασίστηκε λόγω της  κινδύνου να διασπαρεί ο κορονοϊός COVID19 στην νησιωτική χώρα από μια μαζική μετάβαση επισκεπτών. Το μέτρο αφορά όλες τις μετακινήσεις με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών.

Μόνο αν ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες επιβατών θα σας επιτραπεί να ταξιδέψετε από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών:

 • αν είστε μόνιμος κάτοικος των νησιών που να αποδεικνύεται με  εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης ή τον Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη. Στην περίπτωση που θέλετε να μετακινηθείτε  μεταξύ νησιών και εξυπηρετείστε  από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να αποδεικνύετε  την μόνιμη διαμονή με βεβαίωση που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.
 • αν ανήκετε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που μετακινείστε  για υπηρεσιακούς λόγους.
 • αν είστε υπάλληλος  του Δημοσίου τομέα ή μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζεστε σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οποιασδήποτε μορφής ή μετακινείστε σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
 • αν ανήκετε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είστε  ερευνητής και επαγγελματίας στον τομέα της υγείας, ανήκετε στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οποιασδήποτε μορφής ή μετακινείστε σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
 • αν μετακινείστε για  για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον το αποδεικνύεται σαφώς από κατάλληλα πιστοποιητικά.

Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.

Αν είστε θύμα:

Καλέστε το 100.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:

 • Ακριβή διεύθυνση
 • Ονοματεπώνυμο
 • Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)

Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).

 • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
 • Υποβάλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
 • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
 • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

 • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
 • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
 • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
 • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
 • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Ναι, υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο περιορισμός δεν περιλαμβάνει: Τα μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, καθώς και επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Εκτός ωρών άσκησης των καθηκόντων τους, τα ανωτέρω πρόσωπα οφείλουν να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι περιορισμοί, δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης, είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών. Την άσκησή τους αυτή όμως, θα πρέπει να συνοδεύει τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό, όσο και η απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού τους. Παιδιά με αυτισμό, συμπολίτες μας με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολίτες σε φάσεις αποκατάστασης, είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας, της φροντίδας μας, αλλά και του σεβασμού μας.

Επιβατηγά, δημόσιας και ιδιωτικής, χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται, μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Εξαιρούνται του περιορισμού:

 • Οχήματα στα οποία επιβαίνουν, πλην του οδηγού, ανήλικα τέκνα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατ’ οίκον παραμονή τους υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
 • Όσοι μετακινούνται κατ’ εφαρμογή της εφάπαξ μετακίνησης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
 • Το όριο των δύο (2) επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή, με την εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού, έως τρεις (3) επιβάτες.
 • Δημόσιας χρήσης οχήματα που μεταφέρουν πρόσωπο, το οποίο χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Η λειτουργία επιβατηγών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.

Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εκείνων που εργάζονται στα Μ.Μ.Ε. απαιτείται η σχετική κάρτα της ένωσής τους, η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζεται και, αντί των ωρών – αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24 ώρες – θα πρέπει απλά να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει (π.χ. ελεύθερο, αστυνομικό κ.λπ.).

Οι ανωτέρω ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να φέρουν βεβαίωση Τύπου Α΄ υπογεγραμμένη από τους ίδιους και βέβαια με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι καλλιεργητές επίσης θα πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς.

Όποιος, μέχρι την επιβολή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, φρόντιζε αδέσποτα ζώα εκτός του Δήμου μόνιμης κατοικίας του, δεν επιτρέπεται εφεξής να μεταβαίνει. Απαιτείται να έρθει σε  συνεννόηση με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους Δήμους της περιοχής που είναι τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους, μέχρι την άρση του περιορισμού κυκλοφορίας.

Οι επιχειρήσεις υπεραγορών (super market) για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και έως ότου δοθούν διαφορετικές οδηγίες , είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν:

* Τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου/ανά 15 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα δύο (2) μέτρα σε όλους τους χώρους των super market. Η συγκεκριμένη αναλογία των 15 τ.μ. και της ελάχιστης απόστασης δύναται να επανακαθοριστεί αναλόγως της εξέλιξης της διασποράς.

* Την κατάλληλη επί του δαπέδου σήμανση απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ δύο (2) πελατών στο χώρο αναμονής μπροστά των ταμείων των σούπερ μάρκετ

*Αποφυγή φαινομένων συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

*Ύπαρξη συσκευών απολύμανσης στις εισόδους των καταστημάτων προς δωρεάν χρήση από τους καταναλωτές.

*Χρήση τεχνητών / ή και φυσικών μέσων για τον τακτικό αερισμό των χώρων καθώς και απολύμανσης αυτών.

*Τήρηση των διαδικασιών για προληπτικούς/κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID -19.

*Δυνατότητα λειτουργίας και τις Κυριακές με σκοπό την κατ οίκον παράδοση αγαθών στους καταναλωτές για παραγγελίες που έχουν καταγραφεί μέσω του ηλεκτρονικού τους συστήματος.

ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020)

ΚΥΑ (ΦΕΚ 859/Β/14-3-2020)

ΥΑ (ΦΕΚ 1023/Β/24.03.2020)

ΠΝΠ (ΦΕΚ 75/ Α/30-3-2020)

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε χρήση των εναλλακτικών διαύλων επικοινωνίας/ενημέρωσης και εξυπηρέτησης που έθεσαν οι δημόσιες υπηρεσίες στη διάθεση των πολιτών (τηλεφωνική επικοινωνία/αναρτήσεις στον ιστότοπο του Φορέα, εξυπηρέτηση με τηλεομοιοτυπία/ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά και ψηφιακές πλατφόρμες) τότε γίνεται η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού , ωστόσο αποκλειστικά και μόνο για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν ραντεβού και αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με την δημόσια υπηρεσία προκειμένου να σταθμίζεται η αναγκαιότητα της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πολίτη και ο επείγον χαρακτήρας του θέματος που επικαλείται.

Την ευθύνη απόδειξης του εν λόγω ραντεβού φέρει ο πολίτης, ως απαραίτητο δικαιολογητικό στο σχετικό έντυπο βεβαίωσης κίνησης.

Για όσο χρονικό διάστημα -κατα την εκτίμηση των ειδικών- υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του και διατηρούνται σε ισχύ από την κυβέρνηση τα μέτρα για την αναστολή της εισόδου του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ληφθεί, αποκλειστικά, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού SARS-COV-2.

Δεν υφίσταται αναστολή στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Συνεπώς, οι αρμόδιοι, κατά περίπτωση φορείς και Υπηρεσίες, προβαίνουν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου των φορέων του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28)

Για τις ανακοινώσεις πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στον φορέα με ηλεκτρονικό τρόπο και – κατ΄ εξαίρεση – ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, μετά από σχετική αιτιολογημένη απόφαση του φορέα. Επισημαίνεται, ωστόσο, για λόγους αναγόμενους στην προστασία της δημόσιας υγείας και προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πολιτών σε ταχυδρομεία λαμβανομένων υπόψη και των σχετικών μέτρων περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η ταχυδρομική αποστολή αποτελεί ύστατη επιλογή.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για Ανακοινώσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και δεν έχουν δημοσιευθεί ή δεν έχει αρχίσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η αναζήτηση απαιτούμενων δικαιολογητικών είτε με ηλεκτρονικό είτε με άλλο τρόπο, λόγω των τρεχουσών συνθηκών, ο/η υποψήφιος/α δύναται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), σύμφωνα με την οποία, εφόσον κριθεί προσληπτέος/α, θα προσκομίσει αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο και πάντως άμεσα μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων λόγω του κορονοϊού SARS-COV-2.

Ακόμα και στην περίπτωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης λόγω αντικειμενικής αδυναμίας προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να κάνουν δεκτό – καταρχάς – οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατατίθεται από το οποίο αποδεικνύεται η αντικειμενική αυτή αδυναμία προσκόμισης (π.χ. επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης χειρισμού Η/Υ, αίτηση για χορήγηση αντιγράφου πτυχίου κ.ο.κ.).

Η ως άνω αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης, εμπροθέσμως, των απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν αίρει την υποχρέωση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και ιδιότητες να είναι σε ισχύ και συμβατά με τους όρους της σχετικής Ανακοίνωσης και της κείμενης νομοθεσίας.

Οι υπηρεσίες δεσμεύονται, πάντα, από τις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών.

αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/112/οικ.8632/2-04-2020, ΑΔΑ: ΩΗ5446ΜΤΛ6-ΟΩΧ)

Για όσο διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού , οι ενστάσεις για όλες τις διαδικασίες πρόσληψης υποβάλλονται, αποκλειστικά, με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πρόστιμα επιβάλλονται μόνο στους χώρους στους οποίους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική (βλ. σχετική ανάρτηση Υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας). Το πρόστιμο ορίζεται σε 150 ευρώ, ενώ αυξάνεται σε 300 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Από τις 17.05.2020 έως και τις 5.6.2020 θα πρέπει να λαμβανονται τα εξής μέτρα για την αποφυγη μετάδοσης του κορονοϊού  και την προστασία της δημόσιας υγείας:


*Μέγιστος αριθμός ατόμων που προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφάνειας,με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

*Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός  παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα (50).

* Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δύο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων.

* Στις εισόδους των χώρων λατρείας στους οποίους οι προσερχόμενοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν με τα υποδήματά τους, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πλύσης των ποδιών, με τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου ή χρήσης ποδοναρίων, τα οποία δεν θα επαναχρησιμοποιούνται. Τα υποδήματά τους πρέπει να τοποθετούνται από τους ίδιους εντός σακούλας, η οποία θα κλείνει ερμητικά.

* Συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους.

* Είναι απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός και η τοπική απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται ή χρησιμοποιούνται για την εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος από πολλά πρόσωπα.

*Στις εξόδους των χώρων λατρείας τοποθετούνται υποχρεωτικά κάδοι για την απόρριψη του

χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.

*Ο φυσικός αερισμός των χώρων λατρείας είναι υποχρεωτικός καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού, πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και φυσικός αερισμός με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

*Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση γεύματος για τη λύση της νηστείας (Ιφτάρ) εντός των χώρων λατρείας ή σε βοηθητικούς χώρους αυτών (επιτρέπεται η διανομή των γευμάτων σε ατομικό πακέτο, τηρουμένων των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας, αποκλειστικά σε όσους συμμετείχαν στην θρησκευτική τελετή που προηγείται της λύσης της νηστείας). Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων), ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Έως τις 12/10/2020 και μέχρι νεωτέρας, εντός Αττικής, η εξυπηρέτηση κοινού στις Δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 16.00 για όσες υπηρεσίες το ωράριο λήγει μέχρις τις 15.00. Εκτός Αττικής, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι σε πλήρη λειτουργία και η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Έως τις 12/10/2020 και μέχρι νεωτέρας  εντός Αττικής, οι δικηγόροι  επίσης εξυπηρετούνται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στις Δημόσιες Υπηρεσίες, σε κάθε περίπτωση όμως, οι Υπηρεσίες κατά τον καθορισμό ραντεβού θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους. Εάν οι δικηγόροι προσέρχονται στις Δημόσιες  Υπηρεσίες χωρίς ραντεβού, θα εξυπηρετούνται, εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός. Εκτός Αττικής, δεν απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού και αρκεί η επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας για την είσοδό τους, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό

Έως τις 12/10/2020 και μέχρι νεωτέρας, η εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων στις Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, θα γίνεται με την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας , τόσο από τον πολίτη όσο και από τους υπαλλήλους, καθώς και με την τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου.

Έως τις 12/10/2020 και μέχρι νεωτέρας, σε κάθε είδους χώρο εργασίας, δημόσιο ή ιδιωτικό, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, με εξαίρεση όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Από τη Δευτέρα 05.10.2020 έως και τη Δευτέρα 12.10.2020 για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών εντός της Περιφέρειας Αττικής, εξακολουθούν να ισχύουν τα κάτωθι:

α) Η υποχρεωτική παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40%

β) Εξακολουθούν και ισχύουν τα προβλεπόμενα για τα τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή και για την εργασία σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας κάθε δημόσιας υπηρεσίας.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού SARS-COV-2, μπορεί να επιβληθεί ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μιας δημόσιας υπηρεσίας ή του συνόλου αυτών Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπάρξει αναστολή, θα πρέπει ρητά να διασφαλίζεται η ενημέρωση των πολιτών για το χρόνο αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο (π.χ. η τοιχοκόλληση σχετικής ανακοίνωσης).

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή έως τις 21.00 καθημερινές και έως τις 20.00 τα Σάββατα.

– Καταστήματα τροφίμων (και μίνι μάρκετ), φούρνοι, ιχθυοπωλεία

– Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης.

– H λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού επιτρέπεται μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.),

– Υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

– Καθαριστήρια

– Περίπτερα (24ώρο)

– Φαρμακεία

– Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών

– Pet shops

– Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού. Κατά τη διάρκεια του lockdown (9-30/11/2020) θα ισχύσουν τρία ωράρια εργασίας στο Δημόσιο, 07:00- 15:00, 08:00-16:00 και 09:00 -17:00, με τη δυνατότητα να εργάζονται υπάλληλοι και σε άλλο ωράριο.

Η Ελλάδα είναι η  πρώτη χώρα στην Ευρώπη που  χορηγεί  δωρεάν self-test μαζικά στους πολίτες. Τα τεστ αντιγόνου θα είναι διαθέσιμα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Απριλίου σε όλους τους πολίτες ,θα το παραλαμβάνουν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους με το ΑΜΚΑ  τους – ένα test κάθε εβδομάδα , 4 το μήνα- και θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους την εξέταση.

Ο αυτοέλεγχος θα βοηθήσει στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση  και την πρόληψη, καθώς τα δωρεάν self test θα προστεθούν στις δεκάδες χιλιάδες rapid test που γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ . Διευκρινίζεται ότι μαζί με το self-test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης και  για τη  διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ οικον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγειας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολιτη ατομικά.

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του εοδυ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγειας. Η θετικη διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

Κάθε πολιτης/κάτοχος αμκα δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ οικον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Τέσσερα τεστ ανα άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

Είναι πρακτικά αδυνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του εοδυ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλατηση.

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Άδεια Ειδικού Σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και ισχύει τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς εφόσον τα παιδιά τους:

α) είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

β) φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),

γ) φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών,

δ) είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία και η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου χρονικού διαστήματος, αυτό αποτελεί στο σύνολο κανονική άδεια. Δηλαδή αν κάποιος ζητήσει συνολικά 12 ημέρες άδειας τότε θα λάβει 9 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού και 3 ημέρες κανονική άδεια.

Ισχύει η δυνατότητα επιλογής της μείωσης ωραρίου κατά 25% με πλήρεις αποδοχές, αλλά η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού από το αρμόδιο όργανο εγκρίνεται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες της Υπηρεσίας και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της οικείας διάταξης (σχετική η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12.3.2020, ΑΔΑ: ΩΦΠΩ46ΜΤΛ-87Χ εγκύκλιος).

Υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Σε περίπτωση καθολικής αναστολής λειτουργίας των σταθμών και των σχολικών μονάδων, απαιτείται μόνο η ενημέρωση των οικείων Δ/νσεων Προσωπικού.

Αν και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι (βλ. ερωτ. 4) με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής. Το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) ημερών ανά γονέα.

Για τον σωστό επιμερισμό των βαρών μεταξύ των εργοδοτών, ακόμη και εντός του δημοσίου τομέα, είναι σκόπιμο να γίνεται χρήση της άδειας διαδοχικά από τους γονείς, ανά 15νθήμερο παρουσίας εκάστου. 

Απαιτείται η βεβαίωση από την υπηρεσία  του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας, της κανονικής άδειας, της εργασίας εξ αποστάσεως ή του μειωμένου ωραρίου.άλλης άδειας

Αν ο/η σύζυγος του/της δημοσίου υπαλλήλου απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας. Εξαίρεση αποτελεί η αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων.  

Αν ο/η σύζυγος του/της δημοσίου υπαλλήλου δεν εργάζεται, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών..

Την ειδική άδεια της παρ. 1 δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων.

Σε περίπτωση επιλογής της δυνατότητας εργασίας με μειωμένο ωράριο, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών, ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.

Ισχύει εξαίρεση κατά τις περιπτώσεις λήξης της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ο υπάλληλος που απασχολείται στο Δημόσιο και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης μειωμένου ωραρίου εργασίας, δύναται να παρέχει εργασία κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

Ισχύει ειδικότερα ότι για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους φορείς αυτού, καθώς και για το ένστολο προσωπικό, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας.

Επιπλέον, τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των διευκολύνσεων, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω φορείς ή είναι ένστολο προσωπικό, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η παροχή, με βάση τη θέση όπου υπηρετούν και τα καθήκοντα που ασκούν.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες / ομάδες αυξημένου κινδύνου λαμβάνουν τη διευκόλυνση της δικαιολογημένης απουσίας με ειδική άδεια, για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (αναλυτική περιγραφή της κατάστασής τους) περιλαμβάνεται στην υπ’ αρ:

ΔΙΔΑΔ/Φ. 64 /341/9188 (ΦΕΚ 1800 Β’/11-05-2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σε περίπτωση που υπάλληλοι του Δημοσίου διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid19, λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία των οικείων τους, όπως και ο γενικός πληθυσμός, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται ειδικής άδειας απουσίας.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε κάθε φορέα, τα αρμόδια όργανα διοίκησης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στον χώρο εργασίας και να διασφαλίζεται κατά το βέλτιστο τρόπο η υγεία των εργαζομένων και των οικείων τους.

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις της σχετικής ΠΝΠ και της ΚΥΑ ως  ευπαθείς ομάδες / ομάδες αυξημένου κινδύνου  για σοβαρή λοίμωξη covid19, δύνανται κατά την κρίση των αρμοδίων θεραπόντων ιατρών τους να προσκομίσουν εκείνα τα δικαιολογητικά δυνάμει των οποίων είναι δυνατή η χορήγηση άδειας στους υπαλλήλους αυτούς, σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις (π.χ. αναρρωτική άδεια) ή η λήξη κανονικής άδειας κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών από την υπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε κάθε φορέα, τα αρμόδια όργανα διοίκησης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στον χώρο εργασίας και επιτρέπουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής της εργασίας.

Η άδεια ειδικού σκοπού είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τη χορηγήσει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λήψη της.

Ναι, σε αυτή την περίπτωση, ο/η μισθωτός/ή γονέας δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού.

Όταν ο ένας γονέας εργάζεται στο δημόσιο και ο άλλος γονέας στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα:

 • είτε ο ένας αποκλειστικά,

 • είτε να μοιραστούν την ειδική άδεια σε διαστήματα, τα οποία κοινοποιούν στον εργοδότη και την υπηρεσία τους αντίστοιχα, με υπεύθυνες δηλώσεις.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δεν είναι εφικτή και για τους δύο γονείς ταυτόχρονα. Αντί αυτού, είναι εφικτή η χρήση της και από τους δύο – πέρα από τον ένα γονέα εξολοκλήρου – εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους τα διαστήματά της. Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σε περίπτωση που μόνο ένας από τους δύο γονείς είναι εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, τότε δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • αν ο γονέας που δεν εργάζεται, νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο,

 • ή νοσεί από τον κορονοϊό COVID-19,

 • ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω – σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ,

 • ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας.

Στην περίπτωση αυτή, ο γονέας που εργάζεται, δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια του άλλου γονέα.Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται από την θεσπιση της, στις 11.03.2020 έως και τις 24.04.2020 και για όσο διαρκεί η εφαρμογή των έκτακτων και προσωρινών μέτρων.

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια, κατ’ ελάχιστον, τριών (3) ημερών την οποία ακολουθεί, στη συνέχεια, η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας. Το εν λόγω σχήμα μπορεί να επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του εργαζομένου. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να γίνει συνδυασμός της χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού και της παροχής εξ αποστάσεως εργασίας με τρόπο ώστε, τόσο οι εργαζόμενοι γονείς όσο και οι εργοδότες τους να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί.

Ναι, η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού συσχετίζεται με το δικαίωμα λήψης ετήσιας κανονικής άδειας, καθώς για κάθε τρεις (3) ημέρες της ειδικής άδειας προστίθεται, υποχρεωτικά, μία (1) ημέρα της ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζόμενου, η οποία αφαιρείται από τη συνολικά δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2020. Ειδικότερα, χρήση της εν λόγω άδειας, στο σύνολό της, μπορούν να κάνουν – ανάλογα με τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στον ίδιο εργοδότη – όσοι εργαζόμενοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λήψης ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι (6) ημερών για την εξαήμερη εργασία, ή πέντε (5) ημερών για την πενθήμερη εργασία. Διαφορετικά δικαιούνται να κάνουν χρήση τμήματος αυτής, κατ’ αναλογία του δικαιώματός τους σε κανονική άδεια.

Όχι. Η περίοδος της άδειας ειδικού σκοπού είναι χρόνος εργασίας, αμείβεται και ασφαλίζεται, ως χρόνος εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που προκύπτει από την σχέση εργασίας τους. Ειδικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού αμείβονται από τον εργοδότη, ενώ η τρίτη από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σε περίπτωση που υπάλληλος του Δημοσίου απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, απουσιάζει δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, κατόπιν υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης. Η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού δεν αφαιρείται από την δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω υπάλληλοι προσμετρώνται στους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

(σχετική η ΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.69/111/οικ.8196_23.03.2020, ΑΔΑ: 6Ω4Υ46ΜΤΛ6-ΖΕΒ εγκύκλιος)

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, ήταν αναγκαία. 

Ισχύουν έως τις 6 /4/2020.  Αφού εξεταστούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα από τη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ληφθούν οι αποφάσεις αν θα παραταθεί ή όχι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών. 

Αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση. 

Ναι, υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποκλειστικά για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Εκτός ωρών υπηρεσίας οφείλουν να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες.

Η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. 

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάπτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. 

Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. 

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων έχουν δημιουργηθεί δύο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

 

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής  δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).  Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάπτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. 

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

Δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.  

Όχι. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές. 

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  

Ιδιωτικής χρήσης οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη. Για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων, έχει αρθεί το μέτρο του δακτυλίου για το κέντρο της Αθήνας, μέχρι την 30/4/2020.

Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

Απαγορεύονται εν μέσω lockdown οι μετακινήσεις πολιτών από νομό σε νομό της χώρας.
Η μετακίνηση θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας θα επιτρέπεται, αποκλειστικά και μόνο για:

 • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
 • επανένωση οικογενειών,
 • επαγγελματικούς λόγους και
 • λόγους υγείας.

Από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ PCR.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR, ενώ η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο της χώρας, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

 1. Μετακινήσεις για λόγους υγείας(επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας) Κωδικός 1 στο 13033.
 2. Μετάβαση σε κατάστημα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, φαρμακείο). Κωδικός 2 στο 13033.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Κωδικός 3 στο 13033.
 4. Παροχή βοήθειαςσε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υπάρχει σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα, γιαγιά ή παππού. Κωδικός 4 στο 13033. 
 5. Μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, Κωδικός 5 στο 13033.
 6. Σωματική άσκησησε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα Κωδικός 6 στο 13033.

Η εστίαση θα παραμείνει κλειστή.  Επιτρέπεται όμως το delivery και το take away. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά, «η παραλαβή από το κατάστημα δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών». 

Όχι. Η μετάβαση σε φιλική, συγγενική οικία απλώς για λόγους αναψυχής δεν περιλαμβάνεται στις προβλεπόμενες μετακινήσεις.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός περιφερειακών ενοτήτων εκτός εάν αφορούν μετάβαση στον τόπο κατοικίας, με σχετική βεβαίωση (ΑΑΔΕ).

Δεν ισχύει από Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00 το πρωί.

Πλέον και κατά τη διάρκεια του lockdown (7-30/11/2020) θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις αλλά μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση.

Ναι, μέσω της πάγιας βεβαίωσης κίνησης προς και από την εργασία που συμπληρώνεται μέσω της σχετική βεβαίωση μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι λόγοι μετακίνησης θα είναι τρεις: εργασία, θέματα υγείας και βόλτα κατοικιδίου. Οι επιλογές στα SMS θα είναι μόλις δύο, το 1 και το 6.

Η βόλτα κατοικιδίου θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε κοντινή απόσταση της οικίας με SMS με κωδικό 6.

Απαγορεύεται για το διάστημα του περιορισμού των μετακινήσεων 21:00-05:00 η βόλτα κατοικιδίων με ΙΧ μακρία από την οικία του ιδιοκτήτη χρησιμοποιώντας την επιλογή 6 στα SMS μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που το κατοικίδιο χρειαστεί ιατρική φροντίδα μέσα στη νύχτα, οι ιδιοκτήτες του μπορούν να το πάνε σε διανυκτερεύον κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, χρησιμοποιώντας το SMS 1.

Ενιαία Ψηφιακή Πύλη

Παιδεία

Όλες χωρίς καμία εξαίρεση καθώς τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας.  Για προληπτικούς λόγους λοιπόν, απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία όλων των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού σε όλη τη χώρα.

Η απαγόρευση λειτουργίας ισχύει έως τις 10/5/2020. Αφού εξεταστούν τα δεδομένα από τη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ληφθούν οι αποφάσεις αν θα παραταθεί ή όχι η αναστολή λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων.

α) πάσης φύσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία,

β)  πρακτική άσκηση μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών

γ) των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των εστιών, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις δομές που προαναφέραμε και

δ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Εξαιρούνται: οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καθώς και, κατά περίπτωση, οι ερευνητικές δραστηριότητες και η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας.

Και για τις εστίες, η αναστολή λειτουργίας τους διαρκεί έως και τις 10.5.2020

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει τις μετακινήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστών και φοιτητών, εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης απαγορεύονται οι επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και μεμονωμένων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού στην Ελλάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών.

Εξαιρούνται: όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί  βρίσκονται εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η επιστροφή τους γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες ρυθμίσεις και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, οι οποίοι δύνανται να αποφασίζουν την παράταση απαγόρευσης λειτουργίας ή την επαναλειτουργία ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως λοιπών εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

 

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237 (ΦΕΚ 1699/τ.Β΄/05-05-2020)

Εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, οι οποίοι δύνανται να αποφασίζουν για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα.

Είναι και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι φετινές Πανελλαδικές  δεν θα χαθούν.  Ήδη ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μάλιστα, με δεδομένη την γενική αναστολή λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, αποφασίστηκε ο επανακαθορισμός της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα και εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών, καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων

Τα ΑΕΙ μπορούν να προχωρήσουν σε εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν συστήματα/πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε αρκετά μάλιστα υπάρχουν και συμπληρωματικά λογισμικά πακέτα τα οποία επιτρέπουν την απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά.

Σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μην χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επομένως, στόχος των ΑΕΙ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μπορεί να προσφερθεί με ηλεκτρονικά μέσα εξ’ αποστάσεως, με αφετηρία την 26.3.2020.

Η παρουσίαση διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών καθώς και η υποστήριξη διδακτορικών διατριβών συστήνεται να πραγματοποιούνται με χρήση συστημάτων τηλεδιάσκεψης.

Λόγω των έκτακτων και εξόχως κρίσιμων συνθηκών συνεπεία των αυστηρών προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID 19, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών λειτουργεί σύμφωνα υπό τις ισχύουσες διατάξεις, με προσωπικό ασφαλείας και τηλεργασία. Ωστόσο, διαβεβαιώνει πως δόθηκαν και θα δοθούν όσες παρατάσεις απαιτηθεί (υποβολής αιτήσεων, ολοκλήρωση παραδοτέων κλπ.) για το Τμήμα Υποτροφιών του Ι.Κ.Υ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Το εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Οι εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής.

Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), από την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 και εξής, εξαιρούνται:

α) η διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών,

β) η διενέργεια εξετάσεων για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών,

γ) η λειτουργία αιθουσών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων και των εξετάσεων κατά τα ανωτέρω,

δ) η λειτουργία των εστιών για τους φοιτητές των οποίων οι υποχρεώσεις εμπίπτουν στα οριζόμενα στις περιπτώσεις α’ και β’ για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής αυτών.

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237 (ΦΕΚ 1699/τ.Β΄/05-05-2020)

Η κυβέρνηση με γνώμονα  τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοΪου SARS-COV-2 αποφάσισε να λάβει τα εξής μέτρα για τη λειτουργία των σχολικών δομών της χώρας. Έτσι από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 και έως τις 30 Νοεμβρίου του μηνός:

 • Αναστέλλεται προληπτικά η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων. Υποχρεωτική η συνέχιση μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

 

 • Συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία

 

 • Δια ζώσης λειτουργία για τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων

 

 • Αναστέλλεται προληπτικά  η λειτουργία για φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

 

 • Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια.

Από τη Δευτέρα οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της χώρας θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως,

Οι διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώσουν τα σχετικά προγράμματα, προκειμένου η ύλη να προχωρήσει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Θα τηρείται πλήρες ωράριο και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. 

Για την εφαρμογή των ανωτέρω το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει:

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει πάντως ότι έχει εξασφαλίσει: 

– αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,
– συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
– μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,
– δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,
– ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,
– συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,
– επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται κανονικά από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού.

Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης. Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για την περίοδο του lockdown τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργούν και αυτά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Για τη μετακίνηση αλλά και για την παραλαβή των μαθητών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και σχολεία Ειδικής Αγωγής, θα απαιτείται σχετική βεβαίωση

Τα σχολεία θα παραδώσουν στους μαθητές τις απαραίτητες βεβαιώσεις στις οποίες αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή/ τριας, το σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/ της και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Τη βεβαίωση υπογράφουν οι διευθυντές/ διευθύντριες του σχολείου. 

Οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να έχουν μαζί τους πάντα τη βεβαίωση, αλλά και να στέλνουν sms μετακίνησης με τη σήμανση 4 στο 13033 ή να έχουν συμπληρώσει τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα συνεχίσουν κανονικά να μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά και άτομα πέραν των γονέων, που έχουν βεβαίως δηλωθεί στο σχολείο, ακόμη και εάν η διεύθυνση κατοικίας τους είναι διαφορετική από εκείνη του παιδιού. Αυτό ισχύει πάντα για μετακινήσεις εντός του ίδιου νομού. 

Χώροι θρησκευτικής λατρείας

Για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης, με την παρουσία φυσικών προσώπων, κάθε είδους λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών και πάσης φύσεως θρησκευτικών τελετών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας τους, στο σύνολο της Επικράτειας.

Το μέτρο εφαρμόζεται και στους  χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκεψεις. Στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας η απόφαση λαμβάνεται από τον Διοικητή του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.

 Αφού εξεταστούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα από τη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού θα ληφθούν οι αποφάσεις αν θα παραταθεί η ισχύς των περιοριστικών μέτρων ή οχι.

Μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν λειτουργίες αλλά -λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό- θα γίνουν  κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, όπως αποφάσισε η η Διαρκής Ιερα Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλαδος , κατανοώντας απολύτως την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας να διαφυλάξει την δημόσια υγεία. Η Δημόσια Τηλεόραση να μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ΔΙΣ προτρέπει  όλους  για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 να παραμένουν στο σπίτι τους, να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι που τους υποδεικνύουν να παρακούσουν τις αυστηρές οδηγίες των αρχών.

Όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή.

Ναι, από τις 4 Μαΐου επιτρέπεται η ατομική λατρεία με περιορισμό ωστόσο των συναθροίσεων έως 10 άτομα. Από τις 17 Μαΐου θα επιτρέπεται και η τέλεση θρησκευτικών τελετών με συγκεκριμένους κανόνες.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (πλήν Α.Ε) με προσωπικό έως 5 άτομα

Για τον προσδιορισμό των πληττόμενων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων (πλην Α.Ε) με προσωπικό έως 5 άτομα που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, λαμβάνεται υπόψη ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους.

Για όλους όσοι εντάσσονται στους ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται, δημιουργείται πλαίσιο προστασίας εξαρτώμενο από τον χρόνο ένταξης του κάθε κλάδου στους πληττόμενους.

Το πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε στις 31/3 , για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο έχει ως εξής:

 • παρατείνεται μέχρι και την 31/8/2020 η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, με ημερομηνίες πληρωμής μέχρι 31/3 και 30/4.
 • παρατείνεται μέχρι και την 31/8/2020 η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων Μαρτίου και Απριλίου των βεβαιωμένων οφειλών. Για τις ίδιες οφειλές παρατείνεται μέχρι και την 31/8/2020 η προθεσμία καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
 • εάν οι δόσεις Μαρτίου και Απριλίου βεβαιωμένων οφειλών εξοφληθούν κανονικά στη λήξη τους, παρέχεται επ’αυτών έκπτωση 25%
 • εάν οι πληρωτέες οφειλές ΦΠΑ Μαρτίου και Απριλίου εξοφληθούν στη λήξη τους, παρέχεται έκπτωση 25%. Επιπλέον παρέχεται δυνατότητα συμψηφισμού της έκπτωσης Απριλίου με μεταγενέστερες οφειλές.  Για τις εντασσόμενες τον Απρίλιο επιχειρήσεις, το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου. 

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να καταβάλουν οφειλές Μαρτίου που εμπίπτουν στο καθεστώς έκπτωσης 25% σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 (ΦΕΚ Α΄ 75), το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Θα ληφθεί μέριμνα για  τους φορολογούμενους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 • παρατείνεται η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο για -6- μήνες και εξοφλούνται σε -4- μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης την 30/9/2020.
 • παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης Μαρτίου βεβαιωμένων στον ΕΦΚΑ οφειλών
 • παρατείνεται η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο για -5- μήνες και εξοφλούνται σε -4- μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης την 30/9/2020
 • παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης Απριλίου βεβαιωμένων στον ΕΦΚΑ οφειλών
 • για το χρονικό διάστημα της εκ του νόμου παράτασης (αναστολή καταβολής) δεν λογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις
 • αποδίδονται, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους δικαιούχους τους, για ποσά μέχρι €.30.000.

Επίσης έχουν δοθεί οι ακόλουθες παρατάσεις υποβολής δηλώσεων (εφόσον είναι υπόχρεοι υποβολής):

 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2019
 • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για την διόρθωση των αποκκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μέχρι την 31/07/2020
 • Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020.
 • Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2020.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.
 • Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Δεν υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, που θα καταβληθεί εντός του Απριλίου 2020.

Την αποζημίωση δικαιούνται και όσοι έχουν παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί, εφόσον δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση.

Στην περίπτωση των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού με πίστωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Ιδιοκτήτες περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, θα λάβουν μία αποζημίωση των 800 ευρώ.

Για την λήψη της αποζημίωσης απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, σε ειδική φόρμα που αναμένεται να αναρτηθεί μέχρι τις 10/4.

Εντάσσονται μόνο στις προαναφερόμενες προβλέψεις παράτασης της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους.

Αποδίδονται, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους δικαιούχους τους, για ποσά μέχρι €.30.000.

Από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020, για τις επιχειρήσεις  που βάσει ΚΑΔ είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά λόγω κορονοϊού, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων εκδόσεως τους κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω αποφάσεις κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση , οι κομιστές θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους) στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν, αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης.

Για οφειλέτες που αποδεδειγμένα πλήττονται λόγω κορονοΪού, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών η καταβολή των δόσεων στο πλαίσιο ρυθμίσεων των ν. 4469/2017, 4605/2019 και 3869/2010 (A’ 130), χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης. Για οφειλέτες που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, η αναστολή εξετάζεται από τον πιστωτή, κατόπιν αίτησης του δανειολήπτη.

Επίσης οι Τράπεζες έχουν δεσμευτεί την ίδια παράταση και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, να χορηγούν και στην περίπτωση διμερών συμφωνιών και ρυθμίσεων.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε, οι νέες προβλέψεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών θα ισχύσουν από το 2021 και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τα περσινά δεδομένα.

Άνεργοι

Ήδη από τις 20/3, παρατάθηκε για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων ΕΦΚΑ, για όσους δικαιούχους έληξε από 1/1-31/3/2020, μέχρι την 31/5/2020 και με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης, εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν.

Είναι δρομολογημένο και εντός του Απριλίου 2020 θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ, ενώ συνεχίζονται και όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για τη στήριξη των ανέργων. Από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά νέα προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Πλέον όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται εξ αποστάσεως. Υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων χωρίς φυσική παρουσία, η οποία περιλαμβάνει απόκτηση δελτίου ανεργίας και αίτηση για την τακτική επιδότηση της ανεργίας. Παρότι ο αρχικός στόχος ήταν ο περιορισμός  κατά 60% των επισκέψεων των πολιτών στα 118 ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, με άμεση συνέπεια την μείωση της ταλαιπωρίας όλων, υπό την παρούσα συγκυρία καθίσταται υποχρεωτική η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας από όλους τους ενδιαφερόμενους προς αποφυγή συγχρωτισμού που διευκολύνει τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ήδη υπήρχε η δυνατότητα ανανέωσης του δελτίου ανεργίας εξ αποστάσεως και με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας. Επίσης αποφασίστηκε η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας, που έληξαν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2020, μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

Όλα τα προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που είτε βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, θα υλοποιούνται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση), με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

Η τηλεκατάρτιση μπορεί να υλοποιείται με τη μορφή είτε της ασύγχρονης είτε της σύγχρονης τηλεκατάρτισης. H πιστοποίηση με την εξ αποστάσεως μέθοδο θα γίνεται μέσω πιστοποιημένου διαδικτυακού συστήματος επιτήρησης.

ΠΝΠ – ΦΕΚ 64Α’, Άρθρο 19

Από τις 20/3 έχει προβλεφθεί ότι για το διάστημα που εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα κατά μέγιστο έξι (6) μηνών, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», μετά από την απένταξή τους από το πρόγραμμα αυτό, δικαιούνται να λάβουν το Επίδομα Στέγασης.

Η ένταξη τους γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής αίτησης και το ποσό του Επιδόματος Στέγασης που δικαιούνται είναι ίσο με αυτό της επιδότησης που λάμβαναν από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και μέχρι του ορίου που έχει καθοριστεί με προγενέστερη ΚΥΑ.

ΠΝΠ _ΦΕΚ 68Α’, Άρθρο 16

Υπάρχει, καθώς το πρόγραμμα στήριξης των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, αναβαθμίστηκε. Οι θέσεις εργασίας δωδεκάμηνης διάρκειας, αυξήθηκαν από 3.500  σε 8.500. Οι δικαιούχοι του προγράμματος, δηλαδή οι δυνητικοί «εργοδότες», είναι πλέον περισσότεροι. Μέχρι τώρα δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα, είχαν μόνο τα νομικά πρόσωπα δημοσίου Δικαίου, Φορείς του δημοσίου και Οργανισμοί  τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού,  που ασκούσαν οικονομική δραστηριότητα. Με το νέο πρόγραμμα όμως, προστέθηκαν και οι Φορείς και Οργανισμοί του δημοσίου και των ΟΤΑ, που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η   επιδότηση, του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους  των θέσεων εργασίας του προγράμματος, δηλαδή του «καθαρού» μισθού, της ασφάλισης  και των κρατήσεων, αυξήθηκε από  το 50% στο 75%. Συγκεκριμένα, το  ανώτατο όριο   από τα 600 ευρώ το μήνα , αυξάνεται  στα 750 ευρώ το μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο Φορέας που θα απασχολήσει εργαζόμενους μέσα από το πρόγραμμα, έχει πλέον ένα επιπλέον κίνητρο να το συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η  διάρκεια  της επιχορήγησης είναι  12 μήνες. Υπάρχει όμως η δυνατότητα επέκτασης της για επιπλέον 12 μήνες ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, -δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας- από την 1η Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να δικαιούνται το παραπάνω βοήθημα είναι να παραμένουν άνεργοι έως την 1η Απριλιου 2020 και να μην έχουν λάβει το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί μέσω κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

 • Αν έχεις ήδη καταχωρημένα τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού (IBAN) στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και δεν θέλεις να τα αλλάξεις, δεν χρειάζεται να κάνεις καμία ενέργεια. Τα χρήματα θα κατατεθούν αυτόματα στο λογαριασμό σου.

 • Αν θέλεις να επικαιροποιήσεις τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού (IBAN), ή να αλλάξεις το λογαριασμό σου, τότε πρέπει να καταχωρήσεις τις αλλαγές που θέλεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ .

 • Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν έχεις καταχωρήσει ποτέ τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) σου στον ΟΑΕΔ. Πρέπει να το κάνεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Επίσης, δεν υπολογίζεται στα ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ανοιχτές επιχειρήσεις

 • Η κατηγοριοποίηση γίνεται σε δύο στάδια :

  α. εκείνες των οποίων διακόπηκε η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής (κλειστές επιχειρήσεις)

  β. εκείνες που εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ, με αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ (ανοιχτές επιχειρήσεις)

  Για τον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, λαμβάνεται υπόψη ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους.

Για την ένταξη της επιχείρησης στα μέτρα στήριξης λαμβάνεται κατ’αρχήν υπόψη ο ΚΑΔ της  κύριας οικονομικής δραστηριότητας της, ως είχε στις 18/3/2020.

Η λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ είναι δυναμική και μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Εφόσον ο ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας , όπως αποτυπώνεται στην περιοδική δήλωση Ε3, είναι αυτός με το μεγαλύτερο ποσοστό ακαθάριστων εσόδων, τότε η επιχείρηση εντάσσεται στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Οι προβλέψεις και για τις ανοιχτές επιχειρήσεις συνεχώς επικαιροποιούνται.

Καταγράφονται τα ισχύοντα μέχρι την 31/03/2020 :

 1. αποδίδονται, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς όλες τις επιχειρήσεις, για ποσά μέχρι €.30.000. 
 2. για τις δόσεις Μαρτίου και Απριλίου βεβαιωμένων οφειλών που εξοφλούνται στη λήξη τους, παρέχεται έκπτωση 25%

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να καταβάλουν οφειλές Μαρτίου που εμπίπτουν στο καθεστώς έκπτωσης 25% σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 (ΦΕΚ Α΄ 75), το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Θα ληφθεί μέριμνα για  τους φορολογούμενους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 1. Έχουν προβλεφθεί παρατάσεις υποβολής δηλώσεων, ως εξής :
 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2019
 • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για την διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μέχρι την 31/07/2020
 • Παρατείνονται για δύο μήνες από τη λήξη τους, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου, με καταληκτική ημερομηνία εντός Μαρτίου και Απριλίου 2020.
 • Οι δηλώσεις τελών χαρτοσήμου, που αποδίδονται ηλεκτρονικά με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος και αποτελούν παρακολούθημα του φόρου αυτού, αποδίδονται κατά τον χρόνο απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2020.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.
 1. Ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων.

Δεν υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

Από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020, για τις επιχειρήσεις  που βάσει ΚΑΔ είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά λόγω κορονοϊού, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων εκδόσεως τους κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω αποφάσεις κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σ΄αυτην την περιπτωση , οι κομιστές θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους) στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν, αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης.

Για τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων ΚΑΔ κλάδων που πλήττονται -αλλά παραμένουν ανοικτές –  παρατείνεται η προθεσμία καταβολής δόσεων Μαρτίου και Απριλίου βεβαιωμένων στον ΕΦΚΑ οφειλών μέχρι την 30/6 και η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) πληρωτέων τον Μάρτιο και Απρίλιο, για τις 30/9 και 30/10/2020 αντίστοιχα

 • παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων Μαρτίου και Απριλίου βεβαιωμένων στον ΕΦΚΑ οφειλών
 • παρατείνεται η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου, μέχρι 30/9 και 31/10/2020 αντιστοίχως.

Εφόσον εντάσσεστε στους πληττόμενους ΚΑΔ βάσει των οριζομένων από το ΥΠΟΙΚ, υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, υπό την προϋπόθεση σημαντικής μείωσης του τζίρου της επιχείρησης. Ομως, με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό  θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Προβλέπεται επίσης να είναι ανοιχτή η  επιχείρηση με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας,  επίσης  με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο ακέραιο, σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις. Δίνεται , όμως, η δυνατότητα – λόγω των έκτακτων συνθηκών και προκειμένου να έχουν «οξυγόνο» οι επιχειρήσεις – να καταβληθεί στο σύνολό του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο πλέγμα των μέτρων στήριξης ,θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προτρέπει όσους εργοδότες έχουν τη δυνατότητα, να καταβάλλουν κανονικά το δώρο Πάσχα.

Για οφειλέτες που αποδεδειγμένα πλήττονται λόγω κορονοΪού, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών η καταβολή των δόσεων στο πλαίσιο ρυθμίσεων των ν. 4469/2017, 4605/2019 και 3869/2010 (A’ 130), χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης. Για οφειλέτες που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, η αναστολή εξετάζεται από τον πιστωτή, κατόπιν αίτησης του δανειολήπτη.

Επίσης οι Τράπεζες έχουν δεσμευτεί την ίδια παράταση και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, να χορηγούν και στην περίπτωση διμερών συμφωνιών και ρυθμίσεων επί ενήμερων οφειλών.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, συνολικου προυπολογισμου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μορφή προσωρινού, χαμηλότοκου κρατικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

Την ενίσχυση μπορούν να λάβουν πληττόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 0 (κανέναν) έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά. Δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις. Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να μην ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και να μην έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη ή να είναι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 και δεν έχουν εξαντλήσει το τιθέμενο ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της. Η ενίσχυση μέσω του σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις στο Taxis μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η αποπληρωμή της θα γίνει εντός πέντε ετών, με ετήσια περίοδο χάριτος χωρίς υποχρέωση καταβολής και τμηματική καταβολή εντός τεσσάρων ετών με ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει μέσα από αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης αυτοματοποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) έως τις 21/04/2020

Βεβαιως.Θα δοθούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία θα εξειδικευτούν στο επόμενο διάστημα.

Συνολικά, θα υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.

Προβλέπεται:

 • Πληρωμή από το κράτος των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
 • Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 3 δισ ευρώ.
 • η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ ευρώ
 • Επιπλέον σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
 • Ακόμη αυξάνονται οι πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Περαιτέρω εξειδίκευση θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Για την κατηγορία αυτή δεν προβλέπεται δικαίωμα μείωσης μισθώματος ούτε της επαγγελματικής στέγης της επιχείρησης, ούτε της κύριας κατοικίας των εργαζομένων της.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε, οι νέες προβλέψεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών θα ισχύσουν από το 2021 και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τα περσινά δεδομένα.

Μειώνεται στο 6% από 24%, μέχρι το τέλος του έτους ο ΦΠΑ σε προϊόντα, όπως:

(α) οι μάσκες και τα γάντια,

(β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντηλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

(γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και

(δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

*Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

*Να είναι επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014)[1] ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις de minimis (ΕΕ L351/24.12.2013)[3] και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο ενίσχυσης, για την τριετία 2018-2020.

*Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

ΠΝΠ (Α΄ 75) 30.03.2020

ΥΑ 1076 (B’ 1135) 02.04.2020

Από τις 15 Απριλίου 2020 έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 30-6-2020, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση των τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων ομολογιακών και αλληλόχρεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η συνολική δημόσια δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται στ 750 ΕΚ. ΕΥΡΩ και η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία” του ΕΤΠΑ με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Η διαδικασία γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά. Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν και επισυνάπτουν τέσσερις (4) υπεύθυνες δηλώσεις , οι οποίες βρίσκονται τυποποιημένες και διαθέσιμες σε επεξεργάσιμη μορφή στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση. Επισημαίνεται ότι δεν θα απαιτηθούν κατά την υποβολή και την αξιολόγηση άλλα δικαιολογητικά συμμετοχής.Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2020 και ώρα 17:00. Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθημερινά (09:00 – 17:00) και στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

Η δράση αφορά στην κάλυψη των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων στις 31/12/2019 ή εναλλακτικά στις 29/02/2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι παρατίθενται στο σχετικό παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής του στα έσοδα και του χαρακτηρισμού του ως κύριου ή όχι. Παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση τίθεται η διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/03/2020 και στις 31/12/2020.

Από τις 15 Απριλίου 2020 έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 30-6-2020, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση των τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων ομολογιακών και αλληλόχρεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η συνολική δημόσια δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται στ 750 ΕΚ. ΕΥΡΩ και η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία” του ΕΤΠΑ με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Η διαδικασία γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά, με τη συμπλήρωση και την επισύναψη τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων, οι οποίες βρίσκονται, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, τυποποιημένες και διαθέσιμες σε επεξεργάσιμη μορφή στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση, ενώ επισημαίνεται ότι δεν θα απαιτηθούν κατά την υποβολή και την αξιολόγηση άλλα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Η δράση αφορά στην κάλυψη των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων στις 31/12/2019 ή εναλλακτικά στις 29/02/2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι παρατίθενται στο σχετικό παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής του στα έσοδα και του χαρακτηρισμού του ως κύριου ή όχι. Παράλληλα, ως βασική προϋπόθεση τίθεται η διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/03/2020 και στις 31/12/2020.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2020 και ώρα 17:00. Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθημερινά (09:00 – 17:00) και στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

ΦΕΚ 1291/Β’/10-4-2020

Για τις επιχειρήσεις έως 20 τ.μ.

– για την 1η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες

-για την 2η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες

Για τις επιχειρήσεις άνω των 20 τ.μ. και έως 100 τ.μ.

-για την 1η παράβαση διοικητικό πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 1 και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες.

-για την 2η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από έξι χιλιάδες (6.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη της προηγούμενης παράβασης, των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων

και καταναλωτών καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 1 και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες.

Για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. και έως 300 τ.μ.

– για την 1η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 1 και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες.

-για την 2η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη της προηγούμενης παράβασης, των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 1 και αναστολή λειτουργίας για εξήντα (60) εργάσιμες ημέρες.

Για τις επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ.

-για την 1η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 1, και αναστολή λειτουργίας για εξήντα (60) εργάσιμες ημέρες.

-για την 2η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη της προηγούμενης παράβασης, των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 1 και αναστολή λειτουργίας για ενενήντα (90) εργάσιμες ημέρες.

Για τις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής και για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών επιβάλλεται:

-Για την 1η παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Και

-για την 2η παράβαση διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Για την 1η παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ και για την 2η παράβαση πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτό το μέτρο ανήκουν στους κάτωθι ΚΑΔ:

-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41

-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42

-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61

-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62

-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64

-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76

Υπηρεσίας γυαλίσματος υποδημάτων/ 96.09.19.08

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως που παραμένουν σε λειτουργία, τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, όπως επίσης ελάχιστη αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.

Εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής, δεν οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και οι εργοδότες δεν οφείλουν αποδοχές. Όλες οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η απαγόρευση της επαγγελματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.

Μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, οι επιχειρήσεις της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνον της αναστολής.

 • ΠΝΠ 64, Άρθρο 13
 • ΥΑ: 12997/231/23.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 993/23.03.2020 

  13031/Δ1.4551/23.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 994/23.03.2020

 • ΠΝΠ 68, Άρθρο 11

 • Y/A: 12997/231/23.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 993/23.03.2020 

  13031/Δ1.4551/23.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 994/23.03.2020  

  13194/Δ1.4585/24-3-2020/27.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 1038/26.03.2020

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ¨ΕΡΓΑΝΗ” με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρηση τους τελεί υπό το καθεστώς της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων των οποίων έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας από 1/3- 20/3/2020, αντλούνται αυτόματα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας, όπου δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΙΒΑΝ και τα στοιχεία του εργοδότη τους, για να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης.

Διάστημα υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης εργαζομένων: 01-10.04.2020 στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr

ΚΥΑ:  12998/232/23.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 1078/28.03.2020

Εξαίρεση προβλέπεται για όσους:

α)  όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

β) όσοι τελούν σε νόμιμη άδεια

γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας

δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης,

ε) όσοι παρέχουν νομικές υπηρεσίες, με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή

στ) οι έχοντες δύο θέσεις εξαρτημένης εργασίας, εάν ανασταλεί η μία τη των δύο συμβάσεων τους στο πλαίσιο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού

Από τις 18/3/2020 και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται ναν μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελίες συμβάσεων. Σε περίπτωση που γίνει απόλυση,  αυτή είναι άκυρη. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα ελέγχεται μέσω του συστήματος «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

ΚΥΑ 12998/232/23.03.2020 – Φ.Ε.Κ. Β’ 1078/28.03.2020

Ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του με βάση τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, μπορεί  να μεταφέρει προσωπικό από μία επιχείρηση σε άλλη επιχείρηση του ιδίου ομίλου, έπειτα από σχετική μεταξύ τους συμφωνία. Οι επιχειρήσεις του ομίλου που θα εφαρμόσουν τα μέτρο, υποχρεούνται να διατηρήσουν, συνολικά, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά.

ΠΝΠ 68, Άρθρο 10

Για τους εργαζόμενους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, θα καταβληθεί εντός του Απριλίου 2020 αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες και θα δοθεί πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, από κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1/3- 20/3/2020.

Η αποζημίωση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Ναι. Ισχύει για  κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης.

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο ακέραιο, σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις. Δίνεται, όμως, η δυνατότητα – λόγω των έκτακτων συνθηκών και προκειμένου να έχουν «οξυγόνο» οι επιχειρήσεις – να καταβληθεί στο σύνολό του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Η επιχείρηση θα καταβάλλει το δεδουλευμένο μέρος του και το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για τους εργαζόμενους-μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου και Απριλίου, μέχρι και την 31/8/2020.Για τις ίδιες οφειλές παρατείνεται μέχρι και την 31/8/2020 η προθεσμία καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Εάν οι δόσεις Μαρτίου και Απριλίου εξοφληθούν κανονικά στη λήξη τους, παρέχεται επ’ αυτών έκπτωση 25%.

Για την διευκόλυνση των φορολογουμένων δόθηκε παράταση στην προθεσμία καταβολής μέχρι την 10/4/2020.

Επίσης έχουν δοθεί οι ακόλουθες παρατάσεις υποβολής δηλώσεων:

 • Παρατείνεται μέχρι και την 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 31/3/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, τα οποία εκδόθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2020.
 • Παρατείνεται μέχρι και την 30/6/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου διαμονής, με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2020, που αφορούν τα ειδικά στοιχεία, που εκδόθηκαν εντός Μαρτίου 2020.
 • Παρατείνεται έως και τις 29/5/2020 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και κερδών από τυχερά παίγνια, που λήγει εντός Μαρτίου και Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Τα ανωτέρω στοιχεία θα επικαιροποιούνται συστηματικά με τις νέες προβλέψεις.

Για δανειολήπτες που αποδεδειγμένα πλήττονται λόγω κορονοϊού, αναστέλλεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών η καταβολή των ενήμερων δόσεων τους στο πλαίσιο ρυθμίσεων των ν. 4469/2017, 4605/2019 και 3869/2010 (A’ 130), χωρίς να επέρχονται οι συνέπειες λόγω της μη καταβολής και χωρίς να τροποποιείται η συνολική διάρκεια της ρύθμισης. Για οφειλέτες που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, η αναστολή εξετάζεται από τον πιστωτή, κατόπιν αίτησης του δανειολήπτη.

Επίσης οι Τράπεζες έχουν δεσμευτεί την ίδια παράταση και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, να χορηγούν και στην περίπτωση διμερών συμφωνιών και ρυθμίσεων.

Ειδικά για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον ιό COVID-19, προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής μόνο του 60% του συνολικού μισθώματος πρώτης κατοικίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020.Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.

Το τέλος χαρτοσήμου και ο ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή.

Για την δήλωση από 1/04/2020 στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

ΠΝΠ 68, Άρθρο 2

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η παράταση μέχρι και τις 31/8/2020 της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους Μαρτίου και Απριλίου.

Στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής εντός της αρχικής λήξης δικαιούνται έκπτωσης 25%.

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του, του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα  ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr), τόσο για την είσπραξη των 800€, όσο και  για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε, οι νέες προβλέψεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών θα ισχύσουν από το 2021 και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τα περσινά δεδομένα.

Ρυθμίσεις κοινωνικής ασφάλισης

Ναι. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά είναι:

 • Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ
 • Πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας
 • Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης
 • Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας
 • Η χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας οργανική μονάδα
 • Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1-1-2017
 • Η υποβολή νέων αιτημάτων για κύρια σύνταξη
 • Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων, οι οποίες θα καταβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη
 • Αίτημα για άρση κατάσχεσης

Ναι. Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα στα έμμεσα μέλη, που είχαν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τις 29.2.2020, αλλά την απώλεσαν στη συνέχεια, των οποίων οι άμεσα ασφαλισμένοι από τους οποίους τα πρώτα εξαρτώνται, παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί και πάντως όχι πέραν της 30.4.2020.

Οι προθεσμίες για την άσκηση ενστάσεων, αιτήσεων θεραπείας, ιεραρχικών προσφυγών και γενικά διοικητικών προσφυγών που απευθύνονται σε τοπικές διοικητικές επιτροπές ή σε άλλα διοικητικά όργανα και υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, αναστέλλονται μέχρι τις 30.4.2020.

Αναστέλλεται μέχρι και 31.08.2020 η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί.

Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες του e-Ε.Φ.Κ.Α, καθώς όσους υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20.03.2020, που αναφέρεται ως πληττόμενη στην Υ/Α Δ.15/Δ΄/οικ.13412/327 – Φ.Ε.Κ. 1077 Β’ (27.03.2020) παρατείνεται κατά τρεις μήνες η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31.03.2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Παρέχεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (Φεβρουαρίου-Μαρτίου) που θα καταβληθούν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ισχύει σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής  τους στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με την από 20.3.2020 ΠΝΠ, δηλαδή σε εκείνους που ανήκουν σε κλάδους  που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού η που  τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας της επαγγελματικής τους δραστηριότητας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφασή του μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3,  στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά. 

Ναι. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων για μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις. Οι οφειλές καταβάλλονται σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ανώτατο χρονικό όριο ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Η τακτική καταβολή τους συνδέεται με ασφαλιστική ενημερότητα δίμηνης ισχύος.

Τουρισμός

Γενικώς συνιστάται η χορήγηση πιστωτικού σημειώματος (voucher) με προθεσμία εξαργύρωσης 18 μηνών, αντί της επιστροφής χρημάτων και της καθαυτό ακύρωσης της κράτησης. Η βασική ρύθμιση παρέχει στις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται σε επιστροφές χρημάτων στους πελάτες τους τη δυνατότητα να προσφέρουν αντί επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) 18μηνης διάρκειας. Η ρύθμιση αφορά σε περιπτώσεις συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών που καταγγέλλονται/ακυρώνονται από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Εάν η τουριστική επιχείρηση ταυτοχρόνως έχει αναλάβει υποχρέωση επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, το οποίον ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή ή εξόφληση, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μπορεί η τουριστική επιχείρηση να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας αποτελεί η τουριστική επιχείρηση να ενημερώσει εγγράφως σε σταθερό μέσο τον πελάτη για την προσφορά του πιστωτικού σημειώματος εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία καταγγελίας/ ακύρωσης της σύμβασης ή, σε περίπτωση που η σύμβαση έχει καταγγελθεί πριν από την έναρξη ισχύος της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος της (ήτοι 13.4.2020).

Σε περίπτωση που η τουριστική επιχείρηση δεν ενημερώσει εγγράφως τον πελάτη για την προσφορά του πιστωτικού σημειώματος εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη το οφειλόμενο χρηματικό ποσό. Επισημαίνεται ότι το πιστωτικό σημείωμα αντιστοιχεί στο συνολικό προς επιστροφή χρηματικό ποσό.

Η σχετική ΠΝΠ (Α’ 84/13.4.2020) φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Εισάγει έκτακτες ρυθμίσεις με σκοπό να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις του ν. 4276/2014 (Α’ 155) να αντιμετωπίσουν την πίεση ρευστότητας που δέχονται λόγω μαζικών ακυρώσεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η ανωτέρω ΠΝΠ δεν καθορίζει, η ίδια, πότε υφίσταται υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από τους επιχειρηματίες. Η υποχρέωση αυτή, για κάθε σύμβαση, προκύπτει από τις κατά περίπτωση διατάξεις που την διέπουν, ήτοι: α) από τον Κανονισμό Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών β) από τον Αστικό Κώδικα γ) από το π.δ. 7/2018 και τέλος, δ) από τους ειδικότερους όρους των συμβάσεων που έχετε συνάψει με τους πελάτες σας, εφόσον αυτοί δεν αντίκεινται στην καλή πίστη και στα συναλλακτικα και χρηστά ήθη.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και συναρτάται με τις συμβάσεις που έχετε συνάψει με τους πελάτες σας ή άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Συνιστάται γενικώς η χορήγηση πιστωτικού σημειώματος (voucher) με προθεσμία εξαργύρωσης 18 μηνών, αντί της επιστροφής χρημάτων και της καθαυτό ακύρωσης της κράτησης. Η βασική ρύθμιση παρέχει στις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται σε επιστροφές χρημάτων στους πελάτες τους τη δυνατότητα να προσφέρουν αντί επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) 18μηνης διάρκειας. Η ρύθμιση αφορά σε περιπτώσεις συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών που καταγγέλλονται/ακυρώνονται από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Εάν η τουριστική επιχείρηση ταυτοχρόνως έχει αναλάβει υποχρέωση επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, το οποίον ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή ή εξόφληση, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μπορεί η τουριστική επιχείρηση να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας αποτελεί η τουριστική επιχείρηση να ενημερώσει εγγράφως σε σταθερό μέσο τον πελάτη για την προσφορά του πιστωτικού σημειώματος εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία καταγγελίας/ ακύρωσης της σύμβασης ή, σε περίπτωση που η σύμβαση έχει καταγγελθεί πριν από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ, εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος της (ήτοι 13.4.2020).

Σε περίπτωση που η τουριστική επιχείρηση δεν ενημερώσει εγγράφως τον πελάτη για την προσφορά του πιστωτικού σημειώματος εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη το οφειλόμενο χρηματικό ποσό. Επισημαίνεται ότι το πιστωτικό σημείωμα αντιστοιχεί στο συνολικό προς επιστροφή χρηματικό ποσό.

Η σχετική ΠΝΠ (Α’ 84/13.4.2020) φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Εισάγει έκτακτες ρυθμίσεις με σκοπό να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις του ν. 4276/2014 (Α’ 155) να αντιμετωπίσουν την πίεση ρευστότητας που δέχονται λόγω μαζικών ακυρώσεων.

Στην περίπτωση που η κράτηση γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και επειδή η ανωτέρω ΠΝΠ δεν καθορίζει η ίδια πότε υφίσταται υποχρέωση επιστροφής χρημάτων (βλ. αναλυτικά ερώτηση 1), θα πρέπει να εξετάσετε κάθε σύμβαση που έχετε συνάψει είτε με την ψηφιακή πλατφόρμα είτε με τον πελάτη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, εάν υποχρεούστε σε επιστροφή χρημάτων.

Για θέματα που αφορούν την πολιτική της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμεσολάβησης και τη συμβατική σχέση της επιχείρησής σας με αυτήν, μπορείτε να απευθύνεστε απευθείας στην κατά περίπτωση ψηφιακή πλατφόρμα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) περί παροχής πιστωτικού σημειώματος εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες τουριστικό κατάλυμα στην Ελλάδα υποχρεούται, από το νόμο ή τη σχετική σύμβαση, να σας επιστρέψει χρήματα. Συνεπώς, εάν δικαιούστε επιστροφή χρημάτων, το τουριστικό κατάλυμα μπορεί να σας προσφέρει ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) αντί της άμεσης επιστροφής. Σε αντίθετη όμως περίπτωση, για παράδειγμα εάν έχετε αποδεχθεί ρητά εκπτωτική τιμή χωρίς δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και ταυτόχρονα δεν έχουν εφαρμογή άλλες διατάξεις (διαφορετική νόμιμη βάση επιστροφής των καταβληθέντων, για παράδειγμα, λόγω απαλλαγής των μερών από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για λόγους ανωτέρας βίας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα), τότε το τουριστικό κατάλυμα δεν υποχρεούται να σας επιστρέψει τα χρήματα.

Βέβαια, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε ούτως ή άλλως με το κατάλυμα, καθώς πολλά καταλύματα μπορεί να επιλέγουν μια πιο ευνοϊκή πολιτική για τους πελάτες τους ακόμη και όταν δεν υποχρεούνται να τους επιστρέψουν χρήματα, όπως π.χ. να τους δίνουν τη δυνατότητα διαμονής σε άλλο χρόνο ή ειδικές εκπτώσεις για επόμενη διαμονή.

Για θέματα που αφορούν την πολιτική της ψηφιακής πλατφόρμας και τη σχέση σας με αυτήν, μπορείτε να απευθύνεστε απευθείας στην κατά περίπτωση ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης.

Η σχετική ΠΝΠ (Α’ 84/13.4.2020) φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Εισάγει έκτακτες ρυθμίσεις με σκοπό να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις του ν. 4276/2014 (Α’ 155) να αντιμετωπίσουν την πίεση ρευστότητας που δέχονται λόγω μαζικών ακυρώσεων.

Η βασική ρύθμιση παρέχει στις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται σε επιστροφές χρημάτων στους πελάτες τους τη δυνατότητα να προσφέρουν αντί επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) 18μηνης διάρκειας. Η ρύθμιση αφορά σε περιπτώσεις συμβάσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών που καταγγέλλονται/ακυρώνονται από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Εάν η τουριστική επιχείρηση ταυτοχρόνως έχει αναλάβει υποχρέωση επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, το οποίον ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή ή εξόφληση, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μπορεί η τουριστική επιχείρηση να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα (voucher) ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Το κατά πόσον δικαιούσθε επιστροφή χρημάτων καθορίζεται από τη σύμβαση που έχετε με την ψηφιακή πλατφόρμα ή το κατάλυμα, καθώς και το δίκαιο που τη διέπει. Η ΠΝΠ περί παροχής πιστωτικού σημειώματος δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας, καθώς αφορά μόνο συμβάσεις που συνάπτονται με ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Για θέματα που αφορούν την πολιτική της ψηφιακής πλατφόρμας διαμεσολάβησης και τη σχέση σας με αυτήν, μπορείτε να απευθύνεστε απευθείας στην κατά περίπτωση ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Α΄ 84/13.4.2020), προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού δύναται να καθορίζεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που περιλαμβάνονται στον Πίνακα του άρθρου 2 της υπ΄ αρ. 5052/24.3.2020 απόφασης του Υπουργού Τουρισμού (Β΄ 1018).

Το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα προσδιορίζεται για κάθε τουριστικό κατάλυμα ως ποσοστό επί της διαφοράς του κύκλου εργασιών μηνός Απριλίου 2019 και Απριλίου 2020. Με όμοια ΚΥΑ θα καθοριστεί το ποσοστό αυτό καθώς και οι ειδικότεροι όροι υπολογισμού και χορήγησης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, όπως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Συνεπώς, οι Υπουργοί είναι δυνατό να αποφασίσουν την οικονομική ενίσχυση των ανωτέρω καταλυμάτων με κοινή τους απόφαση. Επισημαίνεται ότι το ποσό της ως άνω προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης θα αφορά στο χρονικό διάστημα για το οποίο κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κατ’ εξαίρεση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας που επιβλήθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20035/22.3.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών (Β΄ 897).

Σε περίπτωση ακύρωσης σχολικών εκδρομών, το τουριστικό γραφείο που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδρομής μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων της ΠΝΠ περί παροχής πιστωτικού σημειώματος αντί άμεσης επιστροφής χρημάτων. Αυτό προβλέπεται στην εν λόγω ΠΝΠ, η οποία διευκρινίζει ότι ως «πελάτης» της τουριστικής επιχείρησης που δύναται να λάβει πιστωτικό σημείωμα αντί επιστροφής χρημάτων νοούνται και «φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών συλλόγων, τα οποία συνάπτουν συμβάσεις με τουριστικές επιχειρήσεις για τον διακανονισμό ταξιδιών που προσφέρονται περιστασιακά και σε μη κερδοσκοπική βάση σε περιορισμένη ομάδα ταξιδιωτών και δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό».

Συνεπώς, για σχολικές εκδρομές που ακυρώνονται από 25 Φεβρουαρίου 2020 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020 το τουριστικό γραφείο/διοργανωτής μπορεί, αντί της επιστροφής των χρημάτων, να προσφέρει στο σχολείο ισόποσο πιστωτικό σημείωμα διάρκειας 18 μηνών, με τους επί μέρους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ (τρόπος και χρόνος παροχής του πιστωτικού σημειώματος, συνέπειες μη χρήσης του πιστωτικού σημειώματος μέχρι τη λήξη της ισχύος του κ.λπ.).

Επειδή το σχολείο δεν είναι το ίδιο διοργανωτής της εκδρομής αλλά «πελάτης» του τουριστικού γραφείου/διοργανωτή, η ΠΝΠ ρυθμίζει μόνο τις σχέσεις μεταξύ τουριστικού γραφείου και σχολείου ως πελάτη, αλλά δεν υπεισέρχεται περαιτέρω στις σχέσεις του σχολείου με τους μαθητές. Συνεπώς, για τον τρόπο με τον οποίο το σχολείο προτίθεται να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό σημείωμα ή να κατανείμει τυχόν επιστρεφόμενα ποσά, θα πρέπει να απευθύνεστε στα αρμόδια όργανα του σχολείου.

Ναι. Όμως, θα πρέπει να τηρούνται απερέγκλιτα τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας καταναλωτών και εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις τουριστικού γραφείου και οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιχειρήσεων/ΚΑΔ των οποίων η λειτουργία έχει απαγορευθεί προσωρινά. Σε περίπτωση που προβλέπεται από τη μεταξύ των συμβαλλομένων μερών σύμβαση (τουριστικού καταλύματος με τουριστικό γραφείο/γραφείο εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. χωρίς οδηγό), η εξακολούθηση της λειτουργίας επιχείρησης τουριστικού γραφείου ή εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. εντός καταλύματος του οποίου η λειτουργία έχει απαγορευθεί προσωρινά, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει αναγραφή περί της μη λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος στην είσοδο αυτού.

Όπως σαφώς προκύπτει από τα μέχρι τώρα ληφθέντα έκτακτα μέτρα, ο σκοπός της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων είναι ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μέσω της αποφυγής της συγκέντρωσης και συγχρωτισμού ατόμων. Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει να ερμηνεύεται ότι μπορούν να συνεχίζουν να εκτελούνται δραστηριότητες που δεν αφορούν στην φυσική υποδοχή και φιλοξενία πελατών στο χώρο του καταλύματος για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας, και ιδίως οι δραστηριότητες που διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα.

Όπως σαφώς προκύπτει από τα μέχρι τώρα ληφθέντα έκτακτα μέτρα, ο σκοπός της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει να ερμηνεύεται ότι μπορούν να συνεχίζουν να εκτελούνται δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και δεν απαιτούν ή έχουν ως αποτέλεσμα σε κανένα στάδιο τη φυσική παρουσία των διοργανωτών ή συμμετεχόντων.

Ναι, επιτρέπεται. Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου 2020 οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

https://www.civilprotection.gr/el/anoigoyn-oi-organomenes-paralies-oloklirothikan-oi-eleghoi-sti-larisa-synehizetai-i-ihnilatisi-sti

Όχι, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Τουρισμού ότι, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τις 31.5.2020. Ισχύει μόνο η υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, και σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα έχει απαγορευθεί η λειτουργία στο σύνολο της Επικράτειας:

α) των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας από τις 15.3.2020 έως και τις 31.05.2020 (ΦΕΚ Β’ 1635),

β) των τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 ή 26.3.2020, κατά περίπτωση, έως και τις 31.5.2020 (ΦΕΚ Β’ 1635),

β) των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με την ονομασία «Ξενώνες φιλοξενίας νέων» (Youth Hostels), από 19.3.2020 έως και 31.5.2020 (ΦΕΚ Β’ 1634),

Η λειτουργία των συγκεκριμένων καταλυμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα της ελληνικής επικρατείας διαρκεί έως και τις 31.5.2020 και ώρα 12:00 (ΦΕΚ Β’ 1635).

Όχι, δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27823 (Β’ 1651) “Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική Επικράτεια, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 4.5.2020 και ώρα 06:00 έως και 18.5.2020 και ώρα 06:00 απαγορεύεται, εντός της ελληνικής Επικράτειας, ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Ρυθμίσεις που αφορούν βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού είναι εκτός πλαισίου ρυθμιστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/polites/akinita/brahyhroniamisthosi-akiniton

Με την υπ’ αρ. 16073/287/22.04.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1547/22-04-2020) διευρύνονται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης εργαζομένων που πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι είτε εργάζονται σε πολλαπλούς εργοδότες είτε λόγω της φύσεως του επαγγέλματος, ασφαλίζονται με ειδικές διατάξεις. Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν:

– Οι μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας, που έλαβαν με βάση την περ. β της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91), όπως ισχύει, έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

– Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο Μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του Μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μελών μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

– Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας του άρθρου έβδομου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68) όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) και ισχύει, είτε είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως ισχύει.

Ενδοοικογενειακή βία