ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν ως «ασφάλεια» εννοούμε την παντελή απουσία οποιασδήποτε παρενέργειας στο σύνολο των χρηστών, τότε όχι μόνο τα εμβόλια αλλά οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως «μη ασφαλές». Το ίδιο , όμως, ισχύει για οποιαδήποτε δραστηριότητα στη ζωή μας, καθώς σε όλες ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος –π.χ. κάθε χρόνο τα θανατηφόρα ατυχήματα στο μπάνιο είναι περισσότερα από τους θανάτους από κεραυνό παγκοσμίως!
Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση των εμβολίων οι «παρενέργειες» σχετίζονται με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση και μυαλγίες.
Πιο σοβαρές αντιδράσεις είναι πιθανές, αλλά στα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν είναι εξαιρετικά σπάνιες και σε κάθε περίπτωση μπορούν να ανιχνευθούν μόνο όταν ένα εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως.
Το βέβαιο είναι ότι για να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η ασφάλεια, οποιοδήποτε εμβόλιο δοκιμάζεται αυστηρά σε πολλαπλές φάσεις δοκιμών πριν εγκριθεί για χρήση, ενώ επανεξετάζεται τακτικά και μετά την κυκλοφορία του. Επίσης, οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς πληροφορίες από διάφορες πηγές σχετικά με ενδείξεις για πιθανούς κινδύνους από ένα εμβόλιο.
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως είναι πολύ πιο πιθανό να κινδυνεύσουμε από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί από εμβόλιο, παρά από το εμβόλιο. Για παράδειγμα, ο τέτανος μπορεί να προκαλέσει ακραίο πόνο, μυϊκούς σπασμούς (κλείδωμα) και θρόμβους αίματος, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη του εγκεφάλου) και τύφλωση, άλλες ασθένειες μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο, αλλά τα παραπάνω μπορούν να προληφθούν με τα αντίστοιχα εμβόλια. Συμπερασματικά, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό των όποιων κινδύνων.
ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ,
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΌΓΩΝ