Μένουμε Ασφαλείς: 12 + 1 απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά

Η μεγαλύτερη απειλή σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι η μετάδοση της νόσου μέσω ατόμων που ενώ νοσούν δεν έχουν συμπτώματα. Η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ένας ασυμπτωματικός ασθενής μάς πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, δηλαδή σε  απόσταση η οποία επιτρέπει τη μετάδοση μιας λοίμωξης μέσω μεταφοράς σταγονιδίων, π.χ. από βήχα ή φτέρνισμα. 

  1. Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών (συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειονότητας των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, με ελάχιστες εξαιρέσεις). Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής, αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φορούν υφασμάτινες μάσκες, λόγω κινδύνου ασφυξίας. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν μόνα τους τη μάσκα τους (π.χ. άτομα με αναπηρίες)

2. Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

ΟΧΙ. Ακόμα και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος.

3. Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

ΟΧΙ. Ακόμα και σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει βρεθεί οποιαδήποτε ένδειξη ότι επηρεάζεται η ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, από τις οποίες η μάσκα μας προστατεύει.

4. Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

OXI. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

5. Είναι επικίνδυνη η μάσκα;  

ΟΧΙ. Η μάσκα αποτελούσε και αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας ατομικής προστασίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή, πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση της COVID-19.

6. Πότε πρέπει τα παιδιά να φορούν υφασμάτινες μάσκες;

Τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω πρέπει να φορούν υφασμάτινα καλύμματα προσώπου όταν βρίσκονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα της σχολικής ή προσχολικής αγωγής καθώς και όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων από άλλα άτομα.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Πέρα από την ατομική προστασία κάθε παιδιού, η μάσκα μειώνει σημαντικά την εξάπλωση σε άλλα παιδιά και ενήλικες του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Την ίδια προστασία παρέχει η μάσκα και σε περιπτώσεις εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από άλλα άτομα, όπως σε παιδικές χαρές, πάρκα, καταστήματα ή ιατρεία.

Μάλιστα σε περιπτώσεις που τα παιδιά ζουν μαζί με ενήλικες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οικογένειες ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκες προσώπου ακόμα και μέσα στο σπίτι για να τους προστατεύσουν.

7. Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;

Η μάσκα προσφέρει προστασία από τη μετάδοση του SARS-CoV-2 ιού της COVID-19. Η συστηματική χρήση μάσκας μπορεί, επίσης, να μας προστατεύσει από τη γρίπη καθώς και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, στις αρχές του έτους και για περίπου 1,5 μήνα, παρατηρείται το φαινόμενο πολλά σχολεία να «υπολειτουργούν» λόγω της απουσίας μεγάλου αριθμού μαθητών εξαιτίας της γρίπης

8. Τι είδους μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Οι υφασμάτινες μάσκες συστήνονται για τα παιδιά από όλους τους οργανισμούς. Μάσκες με πολλαπλά στρώματα υφάσματος, χειροποίητες ή του εμπορίου, είναι κατάλληλες για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αναζητήστε το σωστό μέγεθος για το πρόσωπο του παιδιού σας και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά για ασφαλή χρήση. Οι υφασμάτινες μάσκες για ενήλικες είναι συνήθως 15 x 30 εκ., αλλά ακόμα και ένα κάλυμμα μεγέθους 12 x 25 εκ. μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για ένα μικρό παιδί.

Η μάσκα θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Ειδικά για τα μικρά παιδιά, το πιο σημαντικό είναι η σωστή εφαρμογή της μάσκας. Είναι απαραίτητο το παιδί να μάθει να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για το σχολαστικό καθαρισμό της.

9. Υπάρχει «σωστός τρόπος» για να φορέσω την υφασμάτινη μάσκα;

ΝΑΙ. Τοποθετήστε το ύφασμα έτσι ώστε να καλύπτει με ασφάλεια τη μύτη και το στόμα και τεντώστε το από αυτί σε αυτί. Θα πρέπει να ταιριάζει εφαρμοστά αλλά άνετα στις πλευρές του προσώπου και να συγκρατείται στα αυτιά με θηλιές ή κόμπους. Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την εφαρμογή της μάσκας και να μην την αγγίζετε όσο τη φοράτε στο πρόσωπό σας. Όταν τη βγάζετε, αποφύγετε να αγγίξετε το μπροστινό μέρος και αφαιρέστε από πίσω (από τις θηλιές στα αυτιά). Μετάαπό κάθε χρήση πλένετε και στεγνώνετε καλά την υφασμάτινη μάσκα.

10. Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες –μερικές φορές πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες. Είναι όμως και απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να φοβάται στην αρχή τη μάσκα. Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει γρήγορα αυτό το φόβο και να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα:

• Φορέστε τις μάσκες σας, σταθείτε με το παιδί μπροστά στον καθρέφτη, κοιταχτείτε και μιλήστε για τα συναισθήματα που σας προκαλεί η εικόνα.

• Φορέστε μια μάσκα στο πρόσωπο ενός από τα αγαπημένα του κουκλάκια.

• Διακοσμήστε τη μάσκα του έτσι ώστε να ταιριάζει στο γούστο του και να είναι πιο χαρούμενη.

• Δείξτε του φωτογραφίες άλλων παιδιών που φορούν μάσκες ή σχεδιάστε μια μάσκα στο πρόσωπο του αγαπημένου χαρακτήρα του από κάποιο βιβλίο.

• Εξασκηθείτε φορώντας τη μάσκα και μέσα στο σπίτι, όπου ο κίνδυνος είναι χαμηλός, για να βοηθήσετε το παιδί να τη συνηθίσει.

• Εξηγήστε του ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια και δεχτείτε πάντοτε με κατανόηση και υπομονή τις ερωτήσεις τους.

Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται στη σωστή χρήση της μάσκας τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή, μέχρι να εξοικειωθούν. Όσο η μάσκα γίνεται ρουτίνα και καθιερώνεται από ενήλικες και συνομηλίκους, τα παιδιά θα μάθουν να τηρούν τις οδηγίες. Ακριβώς όπως καταλαβαίνουν ότι πρέπει να φορούν κράνος ποδηλάτου ή ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, έτσι θα μάθουν να φορούν τη μάσκα όταν και όπου χρειάζεται. 

11. Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;

Προστατεύει από τη μετάδοση του ιού της COVID-19

Βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης των ιών της γρίπης και άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων

Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο

Η προστασία των παιδιών από τις λοιμώξεις ισοδυναμεί και με προστασία των ευπαθών ομάδων που έρχονται σε επαφή μαζί τους, όπως άτομα τρίτης ηλικίας (παππούδες και γιαγιάδες)

12. Τι γίνεται με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης;

Παιδιά που θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα συστήνεται να φορούν ειδικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων (N95) για προστασία.

Οικογένειες παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εάν αυτά είναι άρρωστα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μια τυπική χειρουργική μάσκα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας σε άλλους.

Παιδιά με σοβαρές νοητικές ή αναπνευστικές δυσλειτουργίες ίσως δυσκολευτούν να ανεχθούν ένα κάλυμμα προσώπου. Για αυτά τα παιδιά, μπορεί να χρειαστούν ειδικές προφυλάξεις.

13. Πώς προστατεύω ένα βρέφος που είναι πολύ μικρό για μάσκα;

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα παιδιά κάτω των 2 ετών, που είναι πολύ μικρά για να φορούν μάσκες, είναι να τηρείται με συνέπεια τις αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα και να ενθαρρύνετε όσους βρίσκονται γύρω από το βρέφος να φορούν μάσκες.

Συμπερασματικά, η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, ο τρόπος εφαρμογής της είναι εύκολος και αποτελεί το πιο οικονομικό μέσο προστασίας από την COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Το να περνάτε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την οικογένειά σας από τη νόσο COVID-19. Ειδικά τα μικρότερα παιδιά, που μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή να αγγίζουν πράγματα, είναι καλύτερο να τα κρατήσετε σπίτι. Επίσης, παιδιά που είναι άρρωστα (πυρετός, βήχας, συμφόρηση, ρινική καταρροή, διάρροια ή έμετος) δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας από το παιδί σας.