Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 προκύπτει η ανάγκη διαφοροποίησης των ισχυόντων κανόνων τήρησης αποστάσεων και άλλων προληπτικών μέτρων , που εφαρμόζονται βάσει της επιδημιολογικής επιβάρυνσης των περιφερειακών ενοτήτων της Χώρας. Από τις 24 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τις 6 Νοεμβρίου 2020 ορίζονται τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων, κατ΄ αναλογία προς τα επιδημιολογικά επίπεδα (χαμηλό-σημαίνεται με πράσινο χρώμα, μέτριο-σημαίνεται με κίτρινο χρώμα, υψηλό-σημαίνεται με πορτοκαλί χρώμα, πολύ υψηλό-σημαίνεται με κόκκινο χρώμα).
Συγκεκριμένα, στο πεδίο εφαρμογής Νο. 4, που φέρει τον τίτλο «Έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο» που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ, θεσπίζονται τα παρακάτω προληπτικά μέτρα, ανά επιδημιολογικό επίπεδο:
Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ως εξής: α) Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα της παρ. 1 του άρθρου 1, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. β) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο της παρ. 1 του άρθρου 1, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων. γ) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο της παρ. 1 του άρθρου 1, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ. 2. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών. Στην περίπτωση μη τήρησης των προβλεπομένων, επιβάλλονται ανάλογα με το βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της δημόσιας αρχής, κυρώσεις σύμφωνα με τον πίνακα που ενσωματώνεται στο κείμενο της απόφασης.
Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες των άρθρων 1 και 2, καθώς και τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 3 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης του άρθρου 3, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.
Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Από την εφαρμογή του ανωτέρω κανόνα εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο. Η συνδρομή της προϋπόθεσης της περ. (α) αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η συνδρομή της προϋπόθεσης της περ. (β) αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται. Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού. Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Επιπροσθέτως, για το χρονικό διάστημα από 24 Οκτωβρίου έως και 25 Οκτωβρίου 2020, οι κάτωθι Περιφερειακές Ενότητες κατατάσσονται στα ακόλουθα επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας του άρθρου 1:
α) Oι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου, Δράμας, Λήμνου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σποράδων (μόνο ως προς τις νήσους Σκόπελο και Αλόννησο), Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Μήλου, Ικαρίας, Καλύμνου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Καρπάθου-Κάσου εντάσσονται στο πρώτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (χαμηλό). β) Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Γρεβενών, Μαγνησίας, Σποράδων (μόνο ως προς τη νήσο Σκιάθο), Κέρκυρας, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Χίου, Πάρου, Νάξου, Κω και Ρόδου εντάσσονται στο δεύτερο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (μέτριο). γ) Οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών εντάσσονται στο τρίτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (υψηλό). δ) Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς εντάσσονται στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό). Τέλος, για το χρονικό διάστημα από 26 Οκτωβρίου έως και 6 Νοεμβρίου 2020, οι κάτωθι Περιφερειακές Ενότητες κατατάσσονται στα ακόλουθα επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας του άρθρου 1: α) Oι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου, Δράμας, Γρεβενών, Λήμνου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σποράδων (μόνο ως προς τις νήσους Σκόπελο και Αλόννησο), Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Πάρου, Μήλου, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Ικαρίας, Καλύμνου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Καρπάθου-Κάσου εντάσσονται στο πρώτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (χαμηλό). β) Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Κιλκίς, Πέλλας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Μαγνησίας, Σποράδων (μόνο ως προς τη νήσο Σκιάθο), Καρδίτσας, Κέρκυρας, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηρακλείου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Μυκόνου, Νάξου, Κω, Ρόδου και Νήσων Αττικής (εξαιρουμένης της νήσου Σαλαμίνας) εντάσσονται στο δεύτερο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (μέτριο). γ) Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Θήρας, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών, καθώς και η νήσος Σαλαμίνα εντάσσονται στο τρίτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (υψηλό). δ) Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς εντάσσονται στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό)