Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών και την διαφύλαξη της υγείας των ζώων μετά την εμφάνιση θετικών κρουσμάτων COVID19 σε εργαζόμενους και σε ζώα σε  μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε  Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Μακεδονίας, η Κυβέρνηση έλαβε όλα τα  απαραίτητα μέτρα για την ανασχεση περαιτέρω διασπορας του κορονοϊού SARS-COV-2.

Συγκεκριμένα, θέτει σε εφαρμογή τον «μηχανισμό αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» . Ηδη έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Ανίχνευσης SARS-CoV-2 που προβλέπει τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις μονάδες εκτροφής μινκ πρωτίστως σε εκείνες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους τους.

Επισημαίνεται οτι δρομολογήθηκε η θανάτωση και ταφή των ζώων της μονάδας εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης όπου εντοπίστηκαν έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους 9 θετικά κρούσματα στον ζωικό πληθυσμό. ς. 

Ο  ΕΟΔΥ προχωρά στη διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας .

Επιπλέον τίθενται σε εφαρμογή τα κάτωθι μέτρα: 

  • Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.
  • Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Sars-Cov-2.
  • Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.
  • Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.
  • Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Δελτίο Τύπου