ΜΥΘΟΣ: Με το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου έχω απόλυτη προστασία έναντι του κορονοϊού

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο που να παρέχει άμεση προστασία έναντι του COVID-19. Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 είναι νέος και γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί ένα νέο εμβόλιο για να τον αποτρέψει. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία, όπως του πνευμονιοκόκκου ή του αιμόφιλου της γρίπης, μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ασθενών με μόλυνση από τον COVID-19, με την έννοια της παρεμπόδισης δευτερογενών λοιμώξεων που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Όταν μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη είναι αρκετά σοβαρή, όπως παρατηρείται σε ασθενείς με COVID-19, οι πνεύμονες βλάπτονται και γίνονται ευάλωτοι σε μια δευτερογενή λοίμωξη, όπως βακτηριακή πνευμονία. Ο πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός ο οποίος προστατεύει από τη βακτηριακή λοίμωξη που οδηγεί σε πνευμονία, σε αυτή τη περίπτωση προλαμβάνει την επιπρόσθετη επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος.

Κάτι τέτοιο ήδη συναντάται συχνά σε ασθενείς που νοσούν με τον ιό της γρίπης (Influenza ή Η1Ν1). Κάθε χρόνο, οι δευτερογενείς βακτηριακές μολύνσεις (συμπεριλαμβανομένων του βακτηρίων Pneumococcus) συνεισφέρουν σημαντικά στα επίπεδα θνησιμότητας που σχετίζονται με τη γρίπη. Επομένως, ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτή την επιπλοκή των λοιμώξεων από τον COVID-19.

Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD

Καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Perelman, Πανεπιστήμιο Pennsylvania
Τομέας Λοιμώξεων, The Children’s Hospital of Philadelphia
Καθηγητής Παιδιατρικής, Werner και Gertrude Henle