Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων όσον αφορά τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, θεσπίζοντας τέσσερα (4) επίπεδα προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με τη διαβάθμιση χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Δημόσιες υπηρεσίες
ΧαμηλόΜέτριοΥψηλόΠολύ υψηλό
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*)   Προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες/αυξημένου κινδύνου με απασχόληση back office ή εξ αποστάσεως εργασία   Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρουΥποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*) Υποχρεωτική τηλεργασία στο 20%, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου Εξυπηρέτηση κοινού κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού   Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρουΥποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*) Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40%, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου   Εξυπηρέτηση κοινού με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού   Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρουΥποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και κοινό (σύμφωνα με το άρθρο 2*)Παροχή εργασίας με αυτοπρόσωπη παρουσία με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ανεξαρτήτως ποσοστού Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό ή χορήγηση ειδικής άδειας Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού Τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόσταση μεταξύ υπαλλήλων

2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας, Θάσου, Δράμας, Σερρών, Λήμνου, Θεσπρωτίας, Άρτας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σποράδων, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Μήλου, Ικαρίας, Καλύμνου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Καρπάθου.

ΜΕΤΡΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Χίου, Πάρου, Νάξου, Κω και Ρόδου.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας και Ηρακλείου.

*βλέπε https://covid19.gov.gr/covid-map/

3.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

– Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο ή το υψηλό επιδημιολογικό  επίπεδο,  επιβάλλεται μάσκα:

α)  σε  όλους  τους  εσωτερικούς  χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία  οποιουδήποτε άλλου προσώπου και

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

– Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, όσο και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Εξαιρούνται:

α) τα  άτομα  για  τα  οποία  η  χρήση  μάσκας  δεν ενδείκνυται  για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

Στους εσωτερικούς χώρους εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών η χρήσημάσκας είναι υποχρεωτική για όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, τόσο για τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως της επαφής τους με κοινό, όσο και για τους πολίτες.

Εξαιρούνται: Όσοι  εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου και για όσο χρονικό διάστημα είναι μόνοι τους.

4. ΠΑΡΟΧΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για την προστασία των εργαζομένων, ισχύει ό,τι αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα.

Επισημαίνεται, ότι στις περιπτώσεις όπου βάσει του επιδημιολογικού επιπέδου προβλέπεται υποχρεωτικά  παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε συγκεκριμένο ποσοστό (20% ή 40%), για τον υπολογισμό του ποσοστού λαμβάνονται υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που πραγματικά υπηρετούν στο φορέα και προσέρχονται προς εργασία, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, χωρίς να υπολογίζονται οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε οποιαδήποτε άδεια.

Στους υπαλλήλους που δεν υπολογίζονται, δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου που απουσιάζουν με ειδική άδεια απουσίας, είτε παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία είτε όχι.

5. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ &  ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

α) Εξυπηρέτηση κοινού: Ισχύει ό,τι αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα.

β) Εξυπηρέτηση δικηγόρων:

Σε περίπτωση που η δημόσια υπηρεσία βρίσκεται σε περιοχή μέτριου επιδημιολογικού κινδύνου,   δεν απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού και αρκεί η επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας για την είσοδό τους, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό. Ισχύει όμως, ομοίως με το λοιπό κοινό, υποχρεωτικά η τήρηση ελάχιστης απόστασης (1,5 μέτρου) και η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Σε περίπτωση που η δημόσια υπηρεσία βρίσκεται σε περιοχή υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου,  οι δικηγόροι  εξυπηρετούνται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, σε κάθε περίπτωση όμως, οι Υπηρεσίες κατά τον καθορισμό ραντεβού θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους. Εάν οι δικηγόροι προσέρχονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες χωρίς ραντεβού, θα εξυπηρετούνται, εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός.

6. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Υπάλληλοι οι οποίοι: α)  έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά, (βλέπε ΠΝΠ ΠΝΠ11.03.2020/2020 άρθ.5) και β) έχουν τέκνα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας, στα οποία είτε λόγω υποκείμενου νοσήματος απαγορεύεται η προσέλευσή τους σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας είτε έχει προσωρινά ανασταλεί η λειτουργία της εν λόγω δομής, μπορούν να κάνουν χρήση των εξής διευκολύνσεων:

  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
  • Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας.
  • Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως (βλέπε ΠΝΠ11.03.2020/2020 άρθ.5)
  •  Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (βλέπε ΠΝΠ11.03.2020/2020 άρθ.5)

7. ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας σε υπαλλήλους που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως:

Η μη δυνατότητας χρήσης της αναρρωτικής άδειας αφορά αποκλειστικά και μόνο την αιτιολόγηση της τέταρτης ημέρας απουσίας του υπαλλήλου. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν έχει υπόλοιπο από δικαιούμενες άδειες, τότε μπορεί να απουσιάζει με αναρρωτική άδεια, η οποία θα χορηγείται για όλο το χρονικό διάστημα απουσίας του και όχι μόνο για την τέταρτη ημέρα.

Επίσης, δεν προβλέπεται για την εν λόγω άδεια, η δυνατότητα παροχής εργασίας μόνο κάθε τέταρτη ημέρα απουσίας είτε ο υπάλληλος έχει αδιάθετο υπόλοιπο δικαιούμενων αδειών είτε όχι, καθώς σκοπός της εν λόγω άδειας είναι αποκλειστικά η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της υγείας του δικαιούχου.

8. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού SARS-COV-2, μπορεί να επιβληθεί ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μιας δημόσιας υπηρεσίας ή του συνόλου αυτών  Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπάρξει αναστολή, θα πρέπει ρητά να διασφαλίζεται η ενημέρωση των πολιτών για το χρόνο αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο (π.χ. η τοιχοκόλληση σχετικής ανακοίνωσης).

Εγκύκλιος ΑΔΑ: 9ΠΨΤ46ΜΤΛ6-ΧΞΤ 

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19

ΠΝΠ 11.03.2020/2020

Εγκύκλιος ΑΔΑ: ΩΩΔΩ46ΜΤΛ6-2ΞΧ