Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε η παράταση του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας πέραν της 21ης Αυγούστου έως και τις 21 Νοεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πλάκας, στο τμήμα που οριοθετείται από τις οδούς, Ερμού, Αθηνάς, Σταδίου, Μητροπόλεως, καθώς και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται:

α) οι μετακινήσεις οχημάτων μόνιμων κατοίκων των ανωτέρω περιοχών

β) οι μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,

γ) οι μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση και

δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων.

Για τις μετακινήσεις των περιπτώσεων α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ακόμα, επιβάλλονται προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα

επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου, από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως.

Η Δημοτική Αστυνομία ορίζεται ως αρμόδια για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, ενώ στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις αυτές επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Οι παραπάνω προβλέψεις ισχύουν από τη δημοσίευση της απόφασης

KΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31688 ΦΕΚ Β’ 1970/21.05.2020

ΥΑ Αριθμ. 179 ΦΕΚ Β’ 3481/21.08.2020