Η νέα ΚΥΑ των Υπουργών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας covid19 προβλέπει τα ακόλουθα:

-Δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Α/θμιας και  Β/θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και εφαρμογή του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, διοικητικού και λοιπού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων Α/θμια και Β/θμιας Εκπ/σης.

-Δια ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μαθητών υποψήφιων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  το σχ. έτους 2020-2021 και των φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών που προετοιμάζουν υποψήφιους για τα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων και για αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σε μαθητές και προσωπικό.

-Δια ζώσης διενέργεια όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών στις δομές  των καταστημάτων  κράτησης με αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές

-Δυνατότητα δια ζώσης διενέργεια εργαστηριακών μαθημάτων στα ΙΕΚ και διενέργεια πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων ΙΕΚ και ΕΠΑΣ στο πλαίσιο προγράμματος μαθητείας στον εργασιακό χώρο. Για τις προανεφερθείσες περιπτώσεις απαιτείται διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για τους καταρτιζόμενους και τους εκπαιδευτές τους.

-Δια ζώσης λειτουργία των ΣΔΕ και των εργαστηριακών μαθημάτων των ΚΔΒΜ με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα των εμπλεκομένων

-Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των υπόλοιπων δομών και δυνατότητα τηλεκπαίδευσης

-Οι διοικητικές λειτουργίες των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών δεν θίγονται από την εφαρμογή αναστολής εκπαιδευτικής λειτουργίας τους

-Αναστολή λειτουργίας των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλεκπαίδευσης εξαιρουμένων των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού μόνο για τους τελειόφοιτους σπουδαστές και των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μόνο για ατομικά μαθήματα

-Εξαιρετικώς επιτρέπεται η συνέχιση της εκπαίδευσης των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στη Σχολή Αστυφυλάκων τηρουμένων των μέτρων προστασίας της υγείας και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

-Επιτρέπεται η διενέργεια εξετάσεων σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο άρθρο 20 της Δ1α/ΓΠοικ69543/31.10.20 ΚΥΑ και διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου

Ειδικά για τα ΑΕΙ προβλέπονται τα ακόλουθα:

 1. Τηλεκπαίδευση
 2. Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία με εξαίρεση τη δυνατότητα διεξαγωγής δια ζώσης  μετά από απόφαση της κάθε σχολής/τμήματος των κλινικών ασκήσειων φοιτητών τελευταίου έτους του α’ κύκλου σπουδών τμημάτων/σχολών  Επιστημών Υγείας,  της πρακτικής άσκησης φοιτητών τελευταίου έτους και επί πτυχίω και των μεταπτυχιακών φοιτητών όλων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα τμήματα και σχολές, των κλινικών ασκήσεων φοιτητών πέμπτου , έκτου έτους και επί πτυχίω του α’ κύκλου σπουδών της Ιατρικής, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών τελευταίου έτους και επί πτυχίω όλων των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου σε όλα τα τμήματα/σχολές και των ασκήσεων τέταρτου και πέμπτου έτους στις πολυτεχνικές Σχολές/Τμήματα.
 3. Το κάθε Τμήμα/Σχολή αποφασίζει για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων εαρινού εξαμήνου
 4. Επιτρέπεται η διεξαγωγή κατατακτήριων εξετάσεων σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο άρθρο 20 της Δ1α/ΓΠοικ69543/31.10.20 ΚΥΑ και διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου
 5. Επιτρέπεται η διεξαγωγή των εξετάσεων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο άρθρο 20 της Δ1α/ΓΠοικ69543/31.10.20 ΚΥΑ και διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου και η διενέργεια τελετών αποφοίτησης σε εξωτερικό χώρο με την παρουσία μέχρι 100 ατόμων.
 6. Λειτουργία βιβλιοθηκών αρμοδιότητας Υπ.Παιδείας χωρίς τη λειτουργία των αναγνωστηρίων εντός αυτών
 7. Απαγόρευση συνεδρίων, ημερίδων και κάθε είδους εκδηλώσεων εντός των ΑΕΙ
 8. Επιτρέπεται η διενέργεια πρακτικών εφαρμογών και εξετάσεων πιστοποίησης για τους σπουδαστές των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων βασικού κύκλου σπουδών και των κύκλων ασφάλειας πλοίων, Σωστικών, Προχωρημένης Πυρόσβεσης , Α’ Βοηθειών και Εκσυγχρονισμού Γνώσεων με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα.

Για τους χώρους λατρείας προβλέπεται:

 • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαρτήτως τους χώρους λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα και στους εξωτερικούς χώρους ένα (1) άτομο ανά 10τ.μ. και απόσταση τουλάχιστον 2μ μεταξύ τους.
  • Δυνατότητα τέλεσης γάμων, κηδειών και σχετικών θρησκευτικών λειτουργιών και ταφικών εκδηλώσεων  με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα και στους εξωτερικούς χώρους ένα (1) άτομο ανά 10τ.μ. και απόσταση τουλάχιστον 2μ μεταξύ τους.
 • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας
 • Υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου θρησκευτικών λειτουργών και βοηθητικού προσωπικού

Νομοθεσία: ΦΕΚ 2141/Β/22.05.2021